EU-kommissionens kontroversiella ordförande Ursula von der Leyen har av sin partigrupp nominerats för ännu en femårig mandatperiod som Europas mäktigaste politiker. Nomineringen föranledde henne att gå till hätsk attack mot vänsterliberalismens meningsmotståndare.
– Putins vänner försöker skriva om vår historia och kidnappa vår framtid. De sprider sitt hat bakom sina tangentbord, slog Leyen fast.

Mest ovett fick vad Leyen i ett tal i Rumäniens huvudstad Bukarest kallade för ”populister, nationalister och demagoger på den yttersta högerkanten”. Detta är krafter som enligt kommissionsordföranden ”mer än någonsin utmanar ett fredligt och enat Europa”.

Leyen anklagade vidare sina politiska motståndare för att ”vilja trampa på våra värderingar och förstöra vårt Europa”. Vilka som inkluderades i dessa ”våra” och ”vårt” framgick inte, men kommissionsordföranden var tydlig med att det var något hon, om hon blir omvald, ”aldrig kommer tillåta hända”.

Har själv fått motsvarande kritik

Samtidigt har Leyen och det vänsterliberala maktetablissemang som hon representerar under lång tid får svidande kritik från allt bredare grupper för just det hon nu anklagar sina motståndare för. Många menar att inte minst den liberala massinvandringspolitiken splittrar och förstör Europa och hotar dess demokratiska värderingar.

Under talet drog Leyen paralleller mellan andra världskriget och Förintelsen och den hotbild hon menar att Europa står inför idag om det ”hat mot minoriteter” som hennes politiska motståndare tillskrevs får mer att säga till om.

”Sprider hat bakom sina tangentbord”

De som motsätter sig liberal EPP-politik anklagades av Leyen också för att vara Putins lakejer och ondskan personifierad. Vanliga EU-medborgare som gör sin röst hört på nätet via sociala medier inkluderades av kommissionsordföranden i gruppen hatare.

– Putins vänner försöker skriva om vår historia och kidnappa vår framtid. De sprider sitt hat bakom sina tangentbord.

Flörtade med massinvandringskritiker

För att ta udden av den migrationspolitiska kritiken lovade Leyen under sitt tal att ta tag i den omfattande ”irreguljära” – det vill säga illegala – invandringen av välfärdsmigranter till Europa.

Det är ett löfte som avgetts tidigare men utan omsättas i handling i en utsträckning som nämnvärt avspeglar sig i människosmugglingstrafiken. Många anser också att det inte räcker att stoppa det illegala inflödet, även de legala volymerna behöver kraftigt minska, menar man.

Lovade mer EU-skattepengar till Ukrainas armé

En annan fråga där det råder delade meningar bland EU-ländernas medborgare är mångmiljardrullningen från EU-budgeten till att beväpna Ukraina i kriget mot Ryssland. Leyen var i sitt tal tydlig med att den penningöverföringen kommer att fortsätta och öka ytterligare om hon blir omvald och får bestämma.

På plats i Bukarest fanns även Polens nytillträdde premiärminister Donald Tusk, med ett förflutet som EU-makthavare i nära samarbete med Leyen. Han har fått hård kritik för vad som beskrivs som brutala politiska utrensningar av oliktänkande efter maktövertagandet.

Leyens tal kan ses i sin helhet nedan.

Tusk: Europas era av ”lycksaligt lugn” nu förbi

Tusk hade ingen kommentar till den kritiken när det var hans tur att tala på EPP:s konferens i den rumänska huvudstaden. Han varnade i stället i likhet med Leyen för att Europas efterkrigstidsera av ”lycksaligt lugn” nu är förbi. Detta inte på grund av den egna politiken utan de motståndare som den tidigare talaren pekat ut.

Den nyblivne polske premiärministern klargjorde att han inte tänkte ”kapitulera för ondskan”. Det förklarades liktydigt med att stoppa ”ovälkomna krafter” vid valurnorna i juni.

Leyen har under innevarande mandatperiod lagt merparten av sitt politiska krut på att driva igenom Europas klimatradikala ”green deal”. Det har på senare tid slagit tillbaka kraftigt mot henne i form av enorma lantbrukarprotester i flera EU-länder.

Det har också gett mindre klimatalarmistiska partier vind i seglen. Flera av dessa är också nationsvänliga och mer generellt i opposition till Leyens vänsterliberala politik. Detta har ytterligare bidragit till att partier i EPP-gruppen börjat flörta med invandringskritisk retorik, på det sätt som vi sett i Sverige och i syfte att hejda väljarflykten.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’