kungsgatan stockholm

Kungsgatan i Stockholm. Foto: Arild Vågen.

Inrikes

Regeringen överens – förbud mot dieselbilar i stadskärnorna att vänta

Publicerad 3/22/2018
Annons

Förslagen presenteras imorgon fredag. ”I realiteten kommer det här innebära ett dieselförbud på sikt.”

Efter ett förslag från Transportstyrelsen som lades fram i slutet av 2016 har Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu kommit överens och imorgon presenteras regeringens planer.

Enligt SVT Nyheter kommer det röra sig om tre typer av miljözoner där man i den hårdast reglerade zonen bara kommer att tillåta elfordon samt de mest miljövänliga gasbilarna som uppfyller kraven för Euroklass 6.

I den medelreglerade zonen tillåts, till en början, även något äldre dieselbilar, tillverkade 2006 och senare.

Men då miljözonerna är fullt införda 2022 kommer kommunerna att kunna förbjuda alla dieselbilar som inte uppfyller kraven för Euroklass 6 även i den medelreglerade zonen.

– I realiteten kommer det här innebära ett dieselförbud på sikt, säger en källa med insyn till SVT Nyheter.

I den minst reglerade zonen kommer ungefär samma regelverk som i dag att gälla vilket innebär att kommunerna kan utestänga vissa tunga fordon som lastbilar och bussar.

Skälet till att de nya reglerna dröjt ska vara att Socialdemokraterna stretat emot då man ogärna så nära valet vill stöta sig med de 1,3 miljoner bilister som kör den typ av dieselbil som inte kommer vara tillåten i den medelreglerade zonen, exempelvis Stockholms innerstad, varav många köpte sin bil när dieselbilar var subventionerade som miljöbilar.

Enligt SVT:s källor kommer regeringen också att presentera förslag på hur man ska förhindra överträdelser, bland annat genom mer kameraövervakning samt att eventuellt låta parkeringsvakter få större befogenheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons