vietnam airlines

Foto: ASM~viwiki at Vietnamese Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Sverige satsar 17 miljarder på flygplatser i Vietnam

Publicerad 12/14/2020
Annons

Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet på hemmaplan motarbetar flygplatser, och helst skulle lägga ned dessa, har man samtidigt gått med på att finansiera en kraftig utbyggning av Vietnams flygplatser.

Enligt AeroTime Hub har svenska finansiella institutioner gått med på ett kommersiellt lån på två miljarder dollar, motsvarande nästan 17 miljarder kronor, med målet att expandera Vietnams flygtrafikledning och byggandet av Long Thanh International Airport som ska stå klar till 2025 samt en tredje terminal på Tan Son Nhat International Airport.

Ett av kraven ska ha varit att Vietnam lovar att använda en tredjedel av lånet för att köpa den nödvändiga utrustningen, produkter och teknologi från Sverige.

Enligt den vietnamesiska premiärministern Nguyen Xuan Phuc har Sverige också planer på att medverka i upprustningen av andra flygplatser som Noi Bai International Airport.

Kärnkraft

Även kärnkraftverk är något man i Sverige motarbetar och lägger ned men samtidigt bygger statliga Vattenfall nya i Estland som ska stå klara om tio år.

– Det är anmärkningsvärt att man lägger ner kärnkraft i Sverige och satsar på kärnkraft i Baltikum. Det är ett bra projekt i Estland, jag ser gärna något liknande i Sverige, säger Moderaternas energipolitiske talesman Lars Hjälmered till SVT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
954”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons