Efter att det framkommit att Paolo Roberto köpt sex av en prostituerad har regeringen på några dagar beslutat att straffen för sexköp ska höjas till att uteslutande ge fängelse. ”Att bekämpa mäns våld mot kvinnor förblir en av regeringens viktigaste prioriteringar”, påstår justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i en gemensam debattartikel.

Det var i slutet av förra veckan fallet Paolo Roberto exploderade och resulterade i att profilens varor rensades från butikshyllorna och program han medverkat i raderades från tv-kanalernas arkiv.

LÄS ÄVEN: Paolo Roberto efter sexgripandet inatt: ”Det var ett riktigt dumt beslut”

Även ett flertal politiker, i synnerhet på yttersta vänsterkanten som vanligtvis inte har mycket nytt att komma med då nya siffror över det eskalerande våldet och framför allt kvinnors kraftigt inskränkta frihet presenteras, har uppvisat en stor indignation.

Enligt Johansson och Lindhagen är ”sexhandel är en form av slavhandel” och man pekar bland annat på de legala bordeller som finns i vissa europeiska länder. Man menar att ”politiker och myndigheter visserligen vara emot sexhandeln, men gör i praktiken ingenting” och att ”de ser åt ett annat håll”.

Man menar också att Sverige varit banbrytande på ett flertal sätt i kampen mot sexhandel och för en ”modern syn på relationen mellan kvinnor och män”. Den så kallade samtyckeslagen som trädde i kraft 2018 påstår man ”satte en ny norm för sexuella relationer”.

Vidare menar man att ”Sverige visade vägen för 20 år sedan genom att som första land sätta åt sexköparna”, något man nu vill utöka genom att ta bort böter från straffskalan avseende sexköp och endast ha fängelse som straff. Regeringen kommer inom kort att ge den sittande sexualbrottsutredningen tilläggsdirektiv med det uppdraget. Man vill även att svenska män som köper sex utomlands ska kunna straffas för det i Sverige.