T.v. Gammelmedia. T.h. Kulturminister Amanda Lind (MP) Foto: Faksimil Facebook

Regeringen skänker 200 miljoner till gammelmedia för ”tillförlitlig journalistik”

7.3K Shares

Regeringen meddelar att de skjuter till hela 200 miljoner kronor ytterligare av skattebetalarnas pengar årligen för att rädda ”tillförlitlig journalistik” från kris. Vidare slopar man även krav som funnits kopplade till presstödet – bland annat att 55 procent av materialet ska vara eget. Men gammelmedia är inte nöjda utan vill ha mer.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur de vänsterliberala mainstreammedierna under lång tid brottats med ekonomiska problem i takt med att deras journalistik uppfattas som allt mindre relevant för breda läsargrupper. I spåren av coronaepidemin förvärras mediekrisen och flera tidningar kan komma att gå i konkurs.

Men nu rycker regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna in och räddar gammelmedias existens som en del av vårändringsbudgeten. Ett tillskott på ytterligare 200 miljoner kronor ska årligen skänkas till mediebranschen. Detta trots att man redan tillför hela 600 miljoner kronor till 72 tidningar för år 2020.

Slopar presstödskrav

På fredagen höll kulturminister Amanda Lind (MP) en pressträff för att meddela krissatsningen. Där framgick det att regeringen hanterar den mest akuta krisen bland landets tryckta nyhetstidningar genom att under tre månaders tid avsätta 150 miljoner kronor. Resterande 50 miljoner kronor i förstärkningen föreslås gå till en fördubbling av stödet för bevakning av geografiska områden med svag eller obefintlig journalistik.

LÄS ÄVEN: Mediekrisen förvärras av corona – tidningar hotas av konkurs

Ett krav för att erhålla presstöd är att en tidningsaktör producerar minst 55 procent eget redaktionellt material. Men det kravet slopas nu på obestämd tid.

Ministern vet inte om det räddar jobb

I samband med pressträffen fick kulturministern en fråga om hon har någon uppfattning om hur många jobb regeringen räddar med miljonsatsningen. Det kunde hon inte svara på.

– Jag tror ingen kan svara på den frågan, svarade Lind.

Gammelmedia vill ha mer

Branschen jublar inte över det nu aviserade extra mångmiljonregnet av skattepengar man får del av. Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet och meddelar att 200 miljoner mer inte är tillräckligt.

– Utan fler åtgärder kommer tidningar att försvinna och de kommer inte tillbaka. Det är en demokratisk katastrof, säger Hyllert till TT.

LÄS ÄVEN: Kulturministern fördömer hot mot lokaltidning – ingen reaktion på dödshot mot Samhällsnytts journalist

authorimage

7.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.