Forssell 12

Johan Forssell (M)/Volodymyr Zelenskyj Foto: Facebook/Ukraine Presidential Office

InrikesUtrikes

Regeringen skänker 6 miljarder till Ukraina: ”Inget är viktigare just nu”

Publicerad 7/17/2023
Annons

I slutet av juni skickade regeringen ett ”sommarpaket” på 380 miljoner kronor till Ukraina. Detta efter ett ”vinterpaket” på 3,7 miljarder kronor med ytterligare 600 miljoner kronor kort därefter. Nu meddelar regeringen att Ukraina ska få sex miljarder kronor. Vid pressträffen framförde regeringen att ”ingen prioritering är viktigare just nu än att hjälpa Ukraina”.

På måndagsmorgonen höll bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) en pressträff om regeringens nya strategi för Ukraina och uppbyggnaden av landet.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Ukraina är vår ”viktigaste uppgift”

Forssell berättade för presskåren att regeringen ska hjälpa Ukraina vinna kriget och anklagade Ryssland för att ägna sig åt att ”döda och tortera civila”.

– Ryssland angriper civil infrastruktur och följer inte krigets lagar. Det här dödandet, torterandet av civila, det är ofattbart. Det är avskyvärt. Det är faktiskt svårt att fullt ut greppa omfattning av det som händer och de följder som blir för ukrainska civila, inne i ukrainska städer, instrukturen och miljö, sa Forssell.

LÄS ÄVEN: EU lovar bort 600 miljarder skattekronor till Ukraina

Regeringen gör därför en historisk satsning och Sveriges får sin största bilaterala biståndsstrategi någonsin.

– Ingen prioritering är viktigare just nu än att hjälpa Ukraina vinna det här kriget, slog Forssell fast.

Regeringens strategi för Ukraina gäller perioden 2023-2027 och omfattar sex miljarder kronor från skattebetalarna. Forssell framförde även på pressträffen att målet är att se två blågula flaggor i vaja i Ukraina.

– Strategin ska bidra till uppbyggnads- och reformsamarbete med det övergripande målet till EU-integration. Vi vill se inte en, utan två blågula flaggor vaja i Kiev, sa Forssell.

Sedan februari 2022 har Sverige skickat 22 miljarder kronor till Ukraina. Av dessa är fyra miljarder i bistånd, knappt en miljard i civilt stöd med materialdonationer och omkring 17 miljarder i militärt stöd.

Se hela pressträffen nedan:


LÄS ÄVEN: Rapport: Fortsatt omfattande korruption i Ukraina

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons