Regeringen vill införa ett nytt nationellt högskoleprov – för personer som inte har fullföljt gymnasiet. Detta då de vill göra det lättare för obehöriga att studera på högskolan.

Det nya provet ska göra det lättare för obehöriga – som inte studerat på eller fullföljt gymnasiet – att komma in på högskolan.

Regeringen har redan satsat 90 miljoner på att få in fler obehöriga på högskolan men det har bara lett till ett hundratal antagna per år.

Myndigheten Universitets- och högskolerådet får nu 15 miljoner kronor av regeringen för att ta fram det nya högskoleprovet. Provet ska vara färdigt senast 2025 men möjligheten finns att ett pilotprojekt kan börja testas tidigare än så.

– Vi behöver helt enkelt ta tillvara människors kompetens, så att fler hittar vägar in till högre utbildning, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning till DN.

Regeringen menar att de med satsningen hoppas på att fler obehöriga kommer få utbilda sig till lärare och yrken inom vården. Hur det är tänkt att de ska klara av högre utbildning utan grundläggande utbildning framgår inte.

”Vore ytterst destruktivt”

Tilltaget får kritik från en av SD:s riksdagsledamöter, Robert Stenkvist, som menar att det eroderar hela högskoleväsendet:

– Visst saknas det lärare, men regeringen ser bara en väg till lösning, sänka krav. Nu skall studenter antas utan gymnasiebehörighet! Ministern kunde inte ens svara på om intagningsprovet skall vara skriftligt eller muntligt, skriver han på Facebook och fortsätter.

– Muntligt prov till högskolan! Det är att erodera hela högskoleväsendet. Vore ytterst destruktivt för hela vårt utbildningsväsen.