Regeringen fortsätter sitt starka engagemang för familjerna som ingått i terroristorganisationen IS i Syrien och kommer nu återigen att skicka en delegation till landet. På plats ska den ha möten med IS-familjerna om huruvida de går med på att separeras från sina barn som sedan på skattebetalarnas bekostnad i så fall ska flygas till Sverige.

Senast i december meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att regeringen arbetar intensivt med att få hem de så kallade svenska IS-barnen – barn till utomvästliga invandrare och i några fall konvertiter som rest till Syrien för att ansluta sig till den muslimska terrormilisen.

Enligt hjälporganisationen Röda korset har fånglägret al-Hol i Syrien befinner sig omkring 70 000 personer kopplas till terroristorganisationen Islamiska staten. Av dessa fångar uppskattas att någonstans mellan 60-70 personer är barn till föräldrar med svenskt medborgarskap som ännu inte har rest tillbaka till Sverige.

LÄS ÄVEN: Regeringen arbetar intensivt för att få hem IS-barnen

På lördagen rapporterades det att regeringen skickar en delegationen från utrikesdepartementet, UD, som snart är på plats för att träffa ”svenska kvinnor i lägren”. Det ska sedan förhandlas om att kvinnorna ska släppa sina barn med tjänstemännen från UD.

Enligt uppgifter i gammelmedia är det andra gången på ett år som regeringen skickar en delegation till Syrien för att träffa individerna som ingått i terroristnätverket IS. Vid den tidigare resan fick UD med sig den muslimske terroristen Michael Skråmos sju barn till Sverige.

– De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, berättar en källa för Expressen.

Moderaterna: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”

I april förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelade sitt stöd till regeringens linje att ta hem de så kallade IS-barnen från Syrien.

– När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen, berättade Kristersson för SVT.

LÄS ÄVEN: Kristersson om IS-barnen: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”

authorimage