per-bolund-pengar

Foto t v: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden, CC BY 2.0

Ekonomi

Regeringen kasserar miljontals utsläppsenheter: ”Vi har ett moraliskt ansvar”

Publicerad 2/26/2021
Annons

I stället för att sälja vidare de 10,5 miljoner utsläppsenheter som blivit över väljer regeringen att kassera dessa. Enligt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) är detta i enlighet med svenska folkets vilja.

Det var på torsdagen regeringen meddelade sitt beslut som man motiverar med att en försäljning hade lett till att andra i stället använt utsläppsenheterna.

– Då hade någon annan kunnat öka sina utsläpp. Det är jag övertygad om att svenska folket inte vill se, säger Per Bolund (MP).

Han menar också att ”de ansträngningar vi gör tillsammans ger faktiskt effekt och minskad klimatpåverkan”.

Kan vara värda miljarder

Enligt Bolund sålde alliansregeringen krediter som man fick in omkring 40 miljoner kronor för men vill inte spekulera i hur stort tillskott till statskassan en försäljning av de utsläppsrätter som nu skrotas skulle ha inbringat. Beräknat på ett uppskattat värde om cirka 25 euro per enhet handlar det om miljardbelopp.

Bolund medger samtidigt att Sverige sticker ut med att annullera sina vilket han hoppas att fler ska följa efter.

På Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet säger enhetschef Fredrik Hannerz att beslutet är ”en väldigt rimlig klimatåtgärd”.

2020 gjorde regeringen samma sak då 11,7 miljoner enheter kasserades i stället för att säljas. Då sa dåvarande miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att Sverige ”går före” och att ”vi har ett moraliskt ansvar”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons