forum-for-levande-historia-bild-martin-skoog

Bild: Forum för levande historia (Martin Skoog).

Inrikes

Regeringen storsatsar på antirasism – inga åtgärder mot svenskfientlighet

Publicerad 4/29/2023
Annons

På torsdagen meddelade den borgerliga och SD-stödda regeringen att man gör en antirasistisk mobilisering. Det är dock bara vissa former av rasism det ska satsas på. Trots att uppdraget beskrivs som ”utvidgat” ges den allt vanligare och inte sällan våldsamma rasismen mot svenskar inget utrymme. Vissa folkmord undantas också från att uppmärksammas.

I ett pressmeddelande på regeringens webbplats kommuniceras att man nu ”utvidgar instruktionen ” för den för politisering med vänsterslagsida kritiserade myndigheten Forum för levande historia (FLH).

Fokus för det antirasistiska uppdraget anges dock ligga kvar på att uppmärksamma rasism mot judar och romer. De senare omskrivs i pressmeddelandet med den idag politiskt inkorrekta benämningen zigenare.

Folkmord på armenier undantas

I pressmeddelandet säger kulturminister Parisa Molagholl Liljestrand (M) att ”Förintelsen saknar motstycke i historien”. Ehuru fruktansvärt, motsägs det påståendet av historiska fakta som visar att dödstalen för kommunistiska folkmord vida överstiger nazisternas försök att utrota judarna under andra världskriget.

Regeringen skriver vidare att FLH nu även ska belysa andra ”historiska brott mot mänskligheten”. Samtidigt har man nyligen sagt nej till att uppmärksamma det historiska turkiska folkmordet på armenier med hänvisning till att detta ytterligare skulle kunna störa förhandlingarna med Turkiet om en ratificering av Sveriges medlemskap i Nato.

LÄS ÄVEN: UD vill stoppa minnesstund för folkmord – Erdogan kan bli kränkt

Inga åtgärder mot svenskfientlig rasism

Den eskalerande svenskfientliga rasismen som idag är den kanske mest utbredda och våldsbenägna i Sverige med inslag som förnedringsrån ges trots att uppdraget beskrivs som ”utvidgat” inget utrymme.

När Sverigedemokraterna nyligen tog upp frågan i en interpellation i riksdagen, menade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det är ett problem som inte särskilt behöver uppmärksammas eller adresseras.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inga åtgärder mot svenskfientliga hatbrott

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons