Regeringen har hittat ytterligare en inkomstkälla från medborgarna. Nu ska virkesupplag vid vägar tvångsbeskattas genom en ansökningsavgift.

Från och med 1 januari nästa år kommer skogsägare som planerar att placera virkesupplag intill allmänna vägar på egen mark vara tvungna att först ansöka och sedan betala 2 900 kronor, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Plastpåsar beskattas från nästa år – kommer kosta 7 kronor styck

Tidigare har det varit möjligt att slippa den avgiften genom en ansökan till Trafikverket men det kommer inte längre vara möjligt.

En kritiker som har höjt rösten är den kristdemokratiske riksdagsledamoten Kjell-Are Otto från Värmland. Enligt honom är det här ett slag mot landsbygden och särskilt mindre skogsägare som bara kör ut ett par lass virke intill vägen. Detta eftersom deras vinst minimeras.

– Jag förstår inte varför de ska krångla till det för folk som bor och verkar på landsbygden, säger Ottosson till SVT.

Regeringen hänvisar till lagen

Riksdagsledamoten har skriftligen frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om tvångsbeskattningen. Enligt SVT hänvisar ministern till väglagen och vägförordningen där det anges att myndigheter ska ta ut avgifter om något sker som kan påverka trafiksäkerheten.

LÄS ÄVEN: Regeringen struntar i bensinupproret – höjer bränsleskatten ytterligare