I kölvattnet av den muslimska världens krav och hot efter koranbränningarna meddelade regeringen nyligen att man kan komma att se över ordningslagen för att inskränka yttrandefriheten. I en debattartikel på fredagen kungör man att denna utredning nu sjösatts. Jimmie Åkesson (SD) är allt annat än nöjd.

Trots den starka kritik regeringens övervägande att se över ordningslagen fick går man nu alltså vidare med förslaget – på fredagen har man fattat beslut om direktiven till en utredning som ska göra just detta.

LÄS ÄVEN: Kritikstorm mot regeringens planer på att ge efter för muslimska hot

Man skriver att det utrymme som grundlagen ger att väga in Sveriges säkerhet vid prövningar av allmänna sammankomster ska analyseras, dock lovar man att grundlagen i sig inte ska ändras.

Som anledningar till att man gör detta pekar regeringen ut inte bara koranbränningarna och terrorister utan även den systemhotande organiserade kriminaliteten och de utländska desinformationskampanjerna om svensk socialtjänst – även det kopplat till den muslimska världen.

Regeringen vill värna den svenska yttrandefriheten, som innebär att man får uttrycka åsikter som andra uppfattar som provokativa och sårande – också om religion. Sverige är och kommer fortsatt att vara ett land med frihet till religion, men också med rätten att kritisera religion – även på ett sätt som en troende kan uppfatta som stötande. Det innebär inte att allt får sägas – regler om förolämpning, hets mot folkgrupp med mera sätter gränser. Och givetvis betyder inte det att staten i sig står bakom det som sägs i skydd av denna frihet.

Vidare skriver man att det enligt grundlagen redan i dag är tillåtet att inskränka yttrande- och demonstrationsfriheten med hänsyn till Sveriges säkerhet, men att ordningslagen inte använder hela det utrymmet i dag.

LÄS ÄVEN: Säpo: Terrorhotnivån höjs från 3 till 4 – varnar för ”högerextremism”

En parlamentarisk referensgrupp med representanter för alla riksdagspartier ska knytas till utredningen.

Regeringen har ett ansvar att identifiera och motverka sårbarheter och se till att våra myndigheter har de verktyg de behöver för att hantera terrorhot. Genom att tillsätta den här utredningen kan vi få fram ett grundligt beslutsunderlag i syfte att stärka säkerheten för landets medborgare, och samtidigt fullt ut stå upp för svensk demokrati och svenska värderingar.

Debattartikeln är underskriven av Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Åkesson kommenterar

”Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle. I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd”, skriver Åkesson i en skriftlig kommentar till statstelevisionen.

Pressträffen

LÄS ÄVEN: Al-Qaida uppmanar muslimer i Sverige: ”Skyldighet att halshugga otrogna”