➤ GRÄNSKONTROLLER För en tid sedan gav EU klartecken för att förlänga de gränskontroller som infördes av flera länder, däribland Sverige, i spåren av asylkollapsen hösten 2015. Medan Danmark och Tyskland redan meddelat att man förlänger, kan den svenska regeringen inte bestämma sig för hur man ska göra.

På ett ministermöte i Luxemburg på torsdagen meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att den svenska regeringen ännu inte har tagit ställning till om man ska förlänga gränskontrollerna eller inte.

Förutom Sverige, Danmark och Tyskland införde även Frankrike. Norge och Österrike utökade gränskontroller i samband med sammanbrottet i asylmottagandet sista kvartalet 2015. Så vitt Samhällsnytt erfar kommer även dessa två länder att utnyttja möjligheten att ytterligare förlänga gränskontrollerna.

LÄS MER: Grönt ljus för fortsatta gränskontroller

Tidsfristen för de nuvarande gränskontrollerna löper ut i november. Till att börja med såg det ut som om EU inte skulle tillåta någon fortsättning. I mitten av september kom dock signaler om att en förlängning eventuellt kunde medges, och ytterligare ett par veckor senare gav EU-kommissionen grönt ljus. Villkoret är att ett annat skäl anges eller läggs till, exempelvis terrorhot.