hallengren nytt normallage

Hallengren/Rosenbad. Foto: Holger.Ellgaard

Inrikes

Regeringen: Vi återgår inte till det normala när pandemin är över

Publicerad 4/29/2021
Annons

Coronaviruset har nu varit på allas läppar i över ett år. Spridningen av det har lett till hårda restriktioner och nedstängningar världen över för miljarder människor. Men trots att allt fler vaccineras, dödstalen går ner och smittspridningen minskar verkar regeringen inte vilja att samhället återgår till hur det var innan.

Nu planerar regeringen för att ta fram en plan för att ”öppna upp” samhället igen. Det är en nationell plan som ska titta på hur och när restriktionerna ”successivt ska kunna kan anpassas, lättas upp alternativt avvecklas”. Lena Hallengren (S) avslöjar dock att det inte är aktuellt att lätta på något alls.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att senast 12 maj redovisa smittspridningsnivåer samt olika åtgärder för de olika nivåerna. Samtidigt menar regeringen nu att det kanske inte spelar någon roll även när pandemin är över.

”Nytt normalläge”

Regeringen vill nämligen att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett ”nytt normalläge” skulle innebära, alltså ett samhälle med fortsatta restriktioner även efter pandemin.

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren till TT.

Hallengren hävdar samtidigt att det ”sjunkit in” hos folket att vi inte kan återgå till det öppna samhälle vi hade innan, trots vaccinationer och minskade dödstal.

– Covid-19 kommer att finnas i en hel värld, och kan inte minst mutera och mycket väl hitta tillbaka, menar hon.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons