Regeringen vill förbjuda runskrift – asatroende och kulturarvsintresserade rasar

Regeringen utreder för närvarande möjligheten att förbjuda användning av fornnordiska runor. Enligt uppgift är det justitieminister Morgan Johansson (S) som ligger bakom initiativet. På Asa-samfundet som organiserar asatroende och personer med intresse för det fornnordiska kulturarvet är upprördheten stor över det man menar är en inskränkning i bland annat religionsfriheten. En namninsamling har startats och på fredag anordnas en manifestation utanför riksdagshuset i protest mot förslaget.

Bakgrunden till utredningen uppges vara att nynazister i Sverige använder den så kallade tyr-runan som symbol. Att så sker är något som inte heller asa-troende och kulturarvsintresserade är särskilt glada över.

Man menar dock att det inte är rimligt att hantera detta genom att förbjuda ett helt skriftspråk och att det dessutom inskränker den grundlags- och konventionsskyddade religionsfriheten. När makthavarna lägger in andra innebörder i runskriften än de verkliga gör de samma fel som nazisterna, påpekar man.

”Vår inställning är att fördomar och missförstånd bäst botas med kunskaper och fakta! Det duger inte att försöka ersätta våra symbolers betydelse med egna fördomar eller politiska betydelser de saknar. Att förbjuda dem vore att förbjuda en del av vår egen historia, kultur och tro – och vår rätt att uttrycka dessa på grund av politiska tolkningar som inte hör hemma i Asa-sfären!

Vad dagens politiskt aktiva har för sig får under inga omständigheter förstöra uttrycken för en religion och kultur som är lika gammal som de första avtrycken de första bosättarna i område Norr.”, skriver Asa-samfundet på sin webbplats.

Enligt regeringsförslaget kan även fornnordiska symboler och smycken komma att förbjudas som hets mot folkgrupp. Det gäller bland annat torshammaren Mjölner, valknuten Odens knop och Vegvisir.

Organisationen Asa-samfundet har i protest mot regeringens planer dragit igång något som man kallar ”Runkampen” under parollen ”Rör inte våra runor”. En namninsamling har startats med i skrivande stund nästan 6000 namnunderskrifter.

På fredag den 24 maj mellan klockan 14:00 och 16:00  anordnar man också en manifestation på Slottsbacken i samband med vilken namninsamlingen ska överlämnas till regeringen. Därifrån tågar man sedan till Mynttorget.

Intresset för det fornnordiska har vuxit starkt på senare tid, även internationellt med bland annat TV-serier som Vikings, The Last Kingdom och Game of Thrones.

Den som vill skriva under namninsamlingen till skydd för det fornnordiska kulturarvet och rätten att utöva asa-tro kan göra det HÄR.

Den som vill delta i fredagens manifestation i Stockholm hittar mer information om evenemanget HÄR.

 

 

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.