spiondator
Inrikes

Regeringen vill ge polisen nya spionverktyg – ska kunna ta kontroll över hemdatorers kameror och mikrofoner

Publicerad 10/22/2019
Annons

Idag presenterade inrikesminister Mikael Damberg en ny lagrådsremiss om hemlig dataavlyssning. Polisen ska få starkare verktyg för att kunna smygläsa krypterad kommunikation på nätet. De kommer bland annat kunna starta mobilkameror och mikrofoner. 

Polisen ska ha möjlighet att läsa krypterade mejl och chattar men de ska även kunna gå ännu längre än så för att övervaka elektronisk kommunikation i appar som Whatsapp och Viber. De fyra myndigheter som får utökade möjligheter är Polismyndigheten, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten och Säkerhetspolisen.

– Den tekniska utvecklingen har inneburit stora utmaningar för brottsbekämpande myndigheter. De får nu större möjligheter för hemlig kameraövervakning och rumsavlyssning och större låneutrymme för att köpa in den tekniska utrustning som krävs, säger Mikael Damberg.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: MSB i diskussion om att spionera mot Kent Ekeroth – i Ungern

I förslaget ingår att plantera spionprogram och trojaner i privata datorer, läsplattor och telefoner för att starta kameror och mikrofoner för avlyssning och tillägna sig lösenord till appar.

Kritik från flera håll

Lagrådsremissen är en del av det program mot gängvåldet som regeringen presenterade för en månad sedan. Sverigedemokraterna tilläts inte medverka i de föregående samtalen och de borgerliga partierna hoppade efter en kort tid av.

Från oppositionen kommer nu kritik om att de åtgärder som regeringen vill genomföra är för lite och för sent. Bland medborgare i sociala medier uttrycks samtidigt en oro över hur den eskalerande grova brottsligheten och terrorhoten leder till utökad övervakning, storebrorssamhälle och en negativ demokrati- och yttrandefrihetsutveckling.

Lagen förväntas börja gälla 1 mars nästa år och ha en prövotid på fem år. Sedan ska det beslutas huruvida den ska bli permanent.

Svensk myndighet har diskuterat spionage på regimkritiker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tidigare publicerat en rapport från Institute for Strategic Dialogue som uppmanade till att strypa de nya medierna i Sverige ekonomiskt. De ska i ett mejl till en MSB-tjänsteman ha erbjudit sig att spionera på svenska politiker utomlands, bl a Samhällsnytts Kent Ekeroth. Detta kunde Samhällsnytt avslöja i april.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons