Vid en pressträff på onsdagen presenterade regeringen Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer (M) en ny satsning på rättsväsendet. Under en treårsperiod handlar det om fem miljarder kronor.

Gunnar Strömmer understryker att bakgrunden till satsningen, som man kallar den största offensiven någonsin mot den organiserade brottsligheten, är oerhört allvarlig med situationen med det ökande gängvåldet.

– Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot den systemhotande organiserade brottsligheten. Redan i budgetpropositionen som lämnas till riksdagen nästa vecka gör regeringen omfattande satsningar för att stärka hela rättsväsendet och dess myndigheter för att fortsätta det offensiva arbetet mot de kriminella gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

LÄS ÄVEN: Intervju med poliser: ”Många områden är TOTALT förlorade”

Under nästa år får Polismyndigheten ett ökat anslag med knappt en miljard kronor. Ambitionen är att man ska växa med 10 000 anställda med målet om att polistätheten ska motsvara EU-genomsnittet.

Även Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna och Säpo ska få utökade resurser.

Fokus på brottsoffer

Enligt Strömmer vill man samtidigt flytta fokus från de kriminellas perspektiv till brottsoffrens och anslagen till Brottsoffermyndighetens höjs.

Regeringen avser återkomma gällande utredningar om brottsbekämpning. I Tidöavtalet finns bland annat förslag anonyma vittnen, visitationszoner och vistelseförbud.

LÄS ÄVEN: Varannan polis funderar på att lämna yrket

Regeringens budget presenteras den 8 november.

Kommer den nya regeringen att bekämpa brottsligheten bättre än den gamla?