hallengren hedengran

Faksimil regeringen

Inrikes

Regeringen vill ändra smittskyddslagen och begränsa fri- och rättigheter

Publicerad 8/31/2021
Annons

På en pressträff på tisdagen uppgav socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen kommer tillsätta en utredning där man ska titta på hur smittskyddslagen kan revideras för att öppna för nya pandemilagar till framtida sjukdomskriser.

– Dagens smittskyddslag är inriktad på när en enskild individ har smittats, erfarenheten från covid-19 pandemin måste tas tillvara på, sa socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Enligt Hallengren behövs ett bättre lagstöd för att hantera mycket stora smittoutbrott.

Den som regeringen utsett att utreda om, och i så fall på vilket sätt, nuvarande smittskyddslag ska förändras för att en kommande regering ska kunna hantera framtida pandemier eller epidemier blir Lars Hedengran, rättschef på Socialdepartementet.

LÄS ÄVEN: Skotska regeringen vill göra covidlagar permanenta

Han ska bland annat se över behovet av att kunna begränsa folksamlingar vid stora sjukdomsutbrott och ifall sanktioner och tillsyn mot enskilda ska vara möjligt samt behovet av ”extraordinära smittskyddsåtgärder”.

– Utredaren ska överväga utrymmet i lagstiftningen för tillfälliga utegångsförbud, sa Hallengren som medger att de föreslagna åtgärderna kan begränsa fri- och rättigheter, men lovar att ”inte gå längre än vad som är absolut nödvändigt”.

Grundlagsområdet

Ytterligare en punkt Hedengran ska se över är hur pandemivaccinationer redan från början kan inkluderas i nationella vaccinationsregistret.

– Det går inte att säga något om det här och nu, men det är klart att den här typen av begränsningar är inne på grundlagsområdet, fyller utredaren Lars Hedengran i.

Deluppdraget om extraordinära smittskyddsåtgärder ska delredovisas den 15 maj 2022. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 aug 2023.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons