Bankerna i Sverige ska bara få låna ut pengar till företag som underkastar sig en i huvudsak miljöpartistisk klimatpolitik. Om bankerna inte frivilligt rättar sig efter regeringskravet väntar lagstiftning. Det meddelar finansmarknadsminister och blivande vice statsminister Per Bolund (MP).

Det var i en intervju i onsdags i statsradions program Studio Ett som Bolund avslöjade regeringens planer på politisk styrning av bankerna med målsättningen att göra det omöjligt att bedriva näringsverksamhet i Sverige om man inte – så som regeringen upplever det – lever upp till Parisavtalet, något som bland annat Per Gudmundson på Bulletin uppmärksammat.

– Jag kommer inte att vara nöjd förrän inte en enda krona lånas ut till fossila verksamheter, förklarade Bolund.

I ett förtydligande av utspelet till TT samma dag hotade finansmarknadsministern samtidigt de banker som inte självmant slutar låna ut pengar till företag som S och MP ogillar med att regeringen i annat fall “kommer att reglera dem hårt”.

I den ommöblering av regeringen som statsminister Stefan Löfven (S) i dagarna aviserat upphöjs Bolund till vice statsminister. Han tar också över rollen som miljöminister, en portfölj vars titel utvidgas till “miljö- och klimatminister”.

Kan krocka med grundlagen

Att ta i med lagstiftningens hårdhandskar erkände Bolund samtidigt i beklagande tonläge kan bli svårt och ta tid då det troligen krockar med i grundlagen stadfästa fri- och rättigheter. Eftersom jorden enligt finansmarknadsministern rusar mot en nära förestående undergång i form av en klimatkatastrof finns inte den tiden, menade han.

Föranleder fråga från SD

Beskedet från Bolund om att gå in med lagstiftning mot bankerna har föranlett Sverigedemokraterna att ställa en skriftlig fråga till regeringen om den är beredd att göra detta också för att exempelvis säkerställa att bankerna efterrättar sig EU:s bankdirektiv och inte kastar ut kunder på politisk grund på det sätt som den senaste åren uppmärksammats.

I frågan som är undertecknad av riksdagens tidigare vice talman Björn Söder ställs också frågan om regeringen på motsvarande sätt som man nu aviserar tänker gå in lagstiftningsvägen och stoppa AP-fonderna från att investera svenskarnas pensionspengar i de kinesiska IT-bolag som på grund av spionmisstankar har portats från utbyggnaden av det nya 5G-nätet.

Regeringen har tidigare drivit igenom sådana regler för AP-fonderna som man nu aviserar för bankerna – att bara handla med företagsaktier där verksamheten lever upp till Parisavtalet. “Det verkar, till synes, vara omöjligt för regeringen att vidta lagstiftningsåtgärder såvida det inte handlar om klimat och miljö”, konstaterar Söder torrt.

Tidigare hotat med tvångskvotering

Den rödgröna regeringen har tidigare hotat med lagstiftning för att begränsa privata företags frihet och få dem att rätta in sig i det “rätta” politiska åskådningsledet. Ett exempel är det aviserade lagförslaget om tvångkvotering utifrån kön till bolagsstyrelser 2016 som drogs tillbaka efter bred kritik men nu kan vara på väg att återaktualiseras.

Totalitära tendenser inom den gröna rörelsen

Ledande miljöpartister har tidigare förespråkat avskaffande av demokratin med hänvisning till att det är för bråttom med att rädda planeten för att man ska kunna ta hänsyn till folkviljan. Ett exempel är partiets EU-parlamentariker Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT.

Sådana tankar är också utbredda inom andra delar av den klimataktivistiska rörelsen, bland annat Greta Thunberg närstående Extinction Rebellion. Företrädare för organisationen utesluter inte att regeringar som inte växlar över till “rätt” klimatpolitik ska störtas med våld.