Ett nytt lagförslag om ändring av juridiskt och medicinskt kön är nu klart. Regeringen vill att barn från tolv år ska kunna ansöka om ett förändrat ”juridiskt kön” i folkbokföringen. Den andra ändringen är att ett kirurgiskt ingrepp för att förändra könet inte längre ska kräva prövning eller kontakt med vården.

Det hela motiveras med att det är ”viktigt för den enskilda individen att få leva i det kön och identitet man har”, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Det nuvarande förslaget följande lydelse i förslaget från regeringen:

Det ska inte krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att få genomgå vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen. I utkastet föreslås vidare att den som har fyllt 12 år efter ansökan ska få ändra det kön som framgår av folkbokföringen. För den som är under 18 år görs ansökan av barnets vårdnadshavare.

År 2018 kom regeringen med ett annat förslag som var ännu mer långtgående än nuvarande. I det förslaget ville den rödgröna regeringen att personer så unga som 15 år gamla skulle få göra kirurgiska ingrepp utan vårdnadshavarens godkännande. De ville även då att 12-åringar skulle få ändra sitt juridiska kön, dock med godkännande av föräldrarna. Förslaget kritiserades hårt.

Det nya förslaget är ändrat gällande det kirurgiska ingreppet, som nu fortsatt kommer kräva 18-årsgräns, med skillnaden att det längre kommer krävas prövning eller kontakt med vården. Dock återlanserar de möjligheten för 12-åringar att byta sitt juridiska kön med vårdnadshavares godkännande.

Regeringen vet inte om antalet ansökningar om ett nytt juridiskt kön kommer öka om lagförslaget genomförs.