Vid en presskonferens nyligen om covid-19 presenterade regeringen flera nya besked, varav ett handlar om att man vill låta vaccinera barn mot covid-19 igen, vilket går tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Socialminister Jakob Forssmed (KD) uppmanar kommuner och regioner att öka ansträngningarna för att höja vaccinationsgraden.

Folkhälsomyndigheten tog bort rekommendationen att vaccinera barn mellan 12 och 17 år mot covid-19 i oktober 2022. Regeringen anser dock att det finns behov av att införa massvaccinering av barn igen då det finns vissa som trotsar nu gällande rekommendationer och riskvarningar. Exempel på detta har bland annat Omni rapporterat om där föräldrar åker utomlands för att vaccinera sina barn.

Regeringen överväger nu att låta privata vaccinatörer utföra covid-19-vaccinationer på barn i Sverige igen. Under presskonferensen meddelades även att Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd om post-covid samt analysera möjligheten att starta ett nationellt kunskapscenter om sjukdomstillståndet.

LÄS ÄVEN: Stor studie: Naturlig immunitet ger högt skydd mot Covid-19

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill även att kommuner och regioner ökar ansträngningarna för att höja vaccinationsgraden. Detta med argumentet att Folkhälsomyndigheten påvisat att endast en tredjedel av de äldre över 80 år tagit sin påfyllnadsdos. Forssmed anser därför att det finns anledning att intensifiera insatserna och påtvinga äldre fler doser än vad de själva finner nödvändiga.

 – Just nu går det lite för sakta,  säger Forssmed. 

LÄS ÄVEN: Mormor dog efter covid-vaccinering – barnbarn slår larm

Kritik mot tidigare överreaktioner från samhället

Samnytt har tidigare rapporterat om kritik mot det man menar är överreaktioner från samhället sida mot covid-viruset. Bland annat har dr. Michael Yeadon, tidigare anställd hos vaccintillverkaren Pfizer, gått ut och sagt att flera delar av narrativet kring covid vetenskapligt bevisat varit lögner.

De delar som avses är påståenden om allvaret för folkhälsan, nödvändigheten av nedstängning, asymtomatisk överföring, användning av masker, masstestning och covid-vaccinationer. I en stor studie har det även framkommit att det bästa skyddet mot covid-19 är naturlig immunitet.

Dessa uttalanden, i synnerhet om att låta barn vaccineras igen, har väckt stark kritik mot Forssmed och regeringen, särskilt i ljuset av tidigare rapporter om risker med vaccinet för barn och kritik mot den tidigare regeringens hantering av pandemin:

LÄS ÄVEN: Analytiker varnar: Covid-vaccin kopplas till överdödlighet

Läs Samnytts ocensurerade artiklar om covid-19: HÄR