migranter

Foto: News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Regeringens asylförslag om ’säkra länder’ sågas: ”Tandlöst”

Publicerad 3/9/2021
Annons

Listan över nationer som betecknas som säkra, och vars medborgare inte kan få asyl i Sverige, har Migrationsverket beslutat om. Från oppositionen kommer kritik och man menar att listan kommer bli helt tandlös.

De länder som Migrationsverket föreslagit ta med på listan och därmed beteckna som säkra, är Albanien, Bosnien och Hercegovina, Chile, Kosovo, Mongoliet, Nordmakedonien, Serbien och USA.

I samband med att migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterade förslaget nämndes bland annat Georgien, Ukraina och Uzbekistan, varav ingen alltså finns med i Migrationsverkets förslag.

Johansson bedömde då också att en tredjedel av asylansökningarna som kom in i fjol skulle kunna omfattas av de nya reglerna. På Migrationsverket tror man dock att deras förslag skulle omfatta omkring en tiondel.

De nya reglerna införs i maj och innebär att den som kommer från ett av de berörda länderna och får avslag kan avvisas direkt.

Kritik

Från SD, M, KD och L kommer kritik.

– Det blir helt tandlöst och listan kommer att få högst marginell effekt, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, till TT.

Enligt Malmer Stenergard har Morgan Johansson utmålat förslaget som något helt annat än vad det sedan blev.

Utöver kritik mot länderna på listan vill man även att elektronisk fotboja ska kunna användas i stället för förvar från det att beslutet fattas till dess att avvisningen sker samt att delar av ett land ska kunna anses som säkert.

Ytterligare en punkt gäller tiden en asylsökande kan överklaga, som enligt förslaget är tre veckor.

– Vi vill att regeringen ska återkomma med förslag på kortare överklagandetid, säger Maria Malmer Stenergard.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons