På torsdagen röstade en stor majoritet i socialförsäkringsutskottet ja till regeringens förslag om att förlänga den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som också innefattar en öppning för fler anhöriginvandrare.

Bakom förslaget står regeringen med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna. Precis innan EU-valet meddelade även Kristdemokraterna att trots den tuffare retoriken kring migrationsfrågan går man på regeringens linje, något som åtminstone delvis lär ligga bakom partiets stora tapp i opinionen under de senaste veckorna.

LÄS ÄVEN: Kristdemokraterna ställer sig bakom regeringens lag – öppnar för större invandring

Lagen innebär att alla migranter från och med halvårsskiftet får samma obegränsade rätt att ta hit sina släktingar. Även så kallade ensamkommande flyktingbarn som hittat sina föräldrar efter att de fått uppehållstillstånd återfår rätten att ta dem till Sverige. Fler ska nu också kunna få permanenta uppehållstillstånd. På SKL varnade ordförande Anders Kanpe nyligen för en ny migrantkris.

LÄS ÄVEN: SD i attack mot Kristdemokraterna efter migrationsöverenskommelse med S: ”Vi är jättebesvikna”

– Det innebär att vi kommer att få tusentals nya anhöriginvandrare till Sverige. Det kommer att vara lättare att ta hit anhöriga, men inte bara det – det innebär även att det kommer att komma hit fler asylsökande. Det blir mer attraktivt att komma till Sverige om man får ta sina anhöriga hit. Så det skickar också en signal till omvärlden om att Sverige har öppnat sina gränser igen. Tyvärr riskerar det att leda till att vi får ytterligare en migrationskris, så jag är jättebesviken, sa Sverigedemokraternas tillträdande gruppledare i riksdagen Henrik Vinge till Samhällsnytt för några veckor sen.