Ta bilen och undvik att resa kollektivt. Det är den rödgröna regeringens nya budskap till svenska folket för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Socialminister Lena Hallengren och infrastrukturminister Tomas Eneroth höll klockan kvart i ett idag pressträff där nya regler för kollektivtrafiken presenterades i syfte att dämpa effekterna av coronapandemin.

– Det handlar om förslag vi nu skickar på remiss om smittskyddsåtgärder för långväga kollektivresor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Det är i första hand längre buss- och tågresor, där många resenärer tillbringar flera timmar instängda tillsammans på liten yta, som bekymrar regeringen. Nästa vecka går skolelever i bland annat Göteborg och Jönköping på sportlov, veckorna därefter är det Uppsalabornas och Stockholmarnas tur. Och sportlovsresorna riskerar att bli stora smittspridare.

– Det finns en verklig risk för en tredje våg av smittspridning i samhället. Läget kan snabbt försämras, påpekar Lena Hallengren.

SE ÄVEN: Löfvens besked: Hellre låta vårdpersonal smittas än stoppa trängselskatten

Enligt ett förslag som nu skickas ut på snabb remissrunda ska trafikbolag som anordnar resor med tåg eller buss, som är längre än femton mil, inte få boka upp mer än hälften av sittplatserna. Hallengren säger till och med att det bästa är om folk undviker att resa kollektivt helt och hållet och istället tar bilen när de ska resa någonstans.

– Försök om det är möjligt att resa i egen bil. Det går inte att komma ifrån att det ger färre kontakter, förmanar hon.

Samtidigt som regeringen uppmanar allmänheten att undvika kollektivtrafiken, för att bromsa smittspridningen, blir det allt dyrare att vara bilägare i Sverige. Vid årsskiftet höjdes fordonsskatten rejält, även för miljöbilar.

Regeringen har också satt sig på tvären när det gäller ett förslag om att tillfälligt pausa trängselskatterna i Stockholm och Göteborg. Ett förslag som Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står bakom för att uppmuntra allmänheten att ta bilen istället för att resa kollektivt under coronapandemin.

SE ÄVEN: Fordonsskatten chockhöjs igen – bilägare tvingas betala upp till 26 000 kronor om året