Norge kan vara på väg mot en ny regeringskris. Detta efter att regeringen beslutat hämta en mamma och hennes två barn från Syrien dit familjen rest för att ansluta sig till den muslimska terrororganisationen IS.

Regeringspartierna var inte eniga om beslutet och Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen aviserar nu att man kan komma att lämna regeringen om beslutet inte rivs upp. Enligt uppgift ska Jensen senare under fredagen överlämna en lista till statsminister Erna Solberg (Høyre) med krav som FrP vill se uppfyllda för att stanna kvar i regeringen.

Kraven som ställs sägs, förutom den aktuella terrorkvinnan, gälla bland annat hårdare terrorbekämpning och stramare invandringspolitik. Det är krav som de två mindre regeringspartierna – kristdemokraterna och liberale Venstre – sannolikt kommer att motsätta sig.

Ursprung i Pakistan

Terrorkvinnan ifråga har ursprung i Pakistan men har bott i Norge större delen av sitt liv. Hon radikaliserades efter att ha gift sig med en IS-terrorist och sedan själv anslutit sig till organisationen för att skapa ett fundamentalistiskt kalifat.

Under bortovaron i Syrien födde kvinnan två barn. Maken dog senare i strid. Nu har ett av barnen diagnosticerats med sjukdomen cystisk fibros, och den norska regeringen har därför beslutat att låta kvinnan och barnen återvända så att det insjuknade barnet kan få kvalificerad offentligfinansierad vård i Norge.

Vägrar släppa ifrån sig sjukt barn

Från början var det endast det sjuka barnet som skulle tillåtas återvända men mamman vägrade släppa ifrån sig barnet om inte också hon och det andra barnet fick återvända. Beslutet ändrades då så att nu samtliga tre får resa till Norge på norska statens bekostnad.

Fremskrittspartiet har motsatt sig det ändrade beslutet och varnar nu för att man kan komma att lämna regeringen. Enligt uppgift kommer terrorkvinnan att gripas av säkerhetspolisen när hon anländer till Norge och utredas för brott.