Politiskt sakkunnig på näringsdepartementet som rest till fotbolls-VM i Ryssland tillsammans med näringsminister Mikael Damberg (S) har publicerat ett inlägg på Twitter där han tackar svenska skattebetalare för matchen – som han fick besöka på deras bekostnad. Resan till Ryssland kostade skattebetalarna minst 100 tusen kronor, men när Samhällsnytt börjar ställa frågor till tjänstemannen om hans roll under resan vägrar han att svara. Istället angriper han personer som sprider vår artikel på sociala medier och Samhällsnytts journalist som gjort granskningen.

Samhällsnytt avslöjade förra veckan att Mikael Dambergs resa till Ryssland kostade skattebetalarna minst 100 tusen kronor. Syftet med resan var att ”representera Sverige vid matchen” enligt Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira. Svenska landslaget har dock vägrat att träffa ministern. Inte heller andra punkter i programmet genomfördes fullt ut. Varken pressekreteraren eller Sveriges ambassadör i Ryssland Peter Ericson kunde ge ett svar på hur representationen såg ut i konkreta termer, utöver att besöka matchen och titta på den.

LÄS MER: Näringsministern åkte till VM för 100 tusen skattekronor: ”Jag älskar fotboll”

Den korta resan kantades även av andra skandaler: däribland gav Damberg en intervju till ryska statliga nyhetsbyrån R-Sport. Intervjun bokades av den svenska sidan, men senare förklarade Dambergs pressekreterare i en kommentar till Samhällsnytt att det enda publicerade citatet var falskt. I vanliga fall brukar pressekreterare spela in intervjuer just för att undvika liknande situationer. Ferreira har dock inte kunnat presentera några bevis för sitt påstående.

Med på resan förutom Damberg och hans pressekreterare följde även politiskt sakkunnig vid näringsdepartementet Oskar Magnusson och departementssekreterare Matilda Sandén. Efter att ha kommit tillbaka från Ryssland publicerade Magnusson ett hånfullt inlägg på Twitter där han med en förnöjd min tackar svenska skattebetalare för matchen och informerar om att han går på semester:

När Samhällsnytt ringer honom med frågan om hans roll som tjänsteman under den påkostade resan till fotbolls-VM, skrattar han istället för att svara och avbryter samtalet. Efter att Samhällsnytt publicerat flera artiklar om ämnet skriver han följande kommentar på Twitter till en person som har delat vår artikel:

När Samhällsnytt ställer frågor till honom blockerar han oss på Twitter. Kommentaren har sedermera tagits bort.

LÄS MER: Svenska landslaget nobbade Damberg – ”De höll sig helt för sig själva”

Oskar Magnusson är en så kallad politisk tjänsteman på Regeringskansliet som fick tjänsten genom Socialdemokraterna – tack vare sin tidigare karriär bland annat inom SSU. Han är inte den förste i sin familj som är engagerad hos Socialdemokraterna  – hans mor står på partiets vallista till kommunfullmäktige i sin hemkommun. Magnussons tidslinje på Twitter pryds av inlägg som detta – inför Löfvens tal i Almedalen:

Efter en kortare period som politiskt sakkunnig för Socialdemokraterna i Europaparlamentet i Bryssel fick den då 29-årige mannen tjänsten som politiskt sakkunnig i näringsdepartementet i augusti 2015. Hans månadslön ligger på 48 200 kronor per månad.

LÄS MER: ”Svensk minister blev överlycklig av rysk gästvänlighet” – Mikael Damberg (S) i Ryssland

Vi har ställt flera frågor till näringsministerns pressekreterare – däribland om hur vanligt det är att journalistiska granskningar bemöts av departementets tjänstemän på detta sätt samt om näringsdepartementet ställer sig bakom detta uttalande. Vi har även frågat om vilket ansvar departementet har för att bibehålla och understödja ett öppet, demokratiskt och respektfullt samtal mellan regeringen och medborgare/granskande medier.

Efter flera dagars tystnad har Daniel Ferreira svarat att departementet ”avstår från att svara på frågor”.

Detta är inte första gången som högavlönade regeringstjänstemän ägnar sig åt näthat mot journalister och andra yrkesgrupper. Igår kunde Samhällsnytt rapportera hur kanslirådet vid miljödepartementet Fredrik von Malmborg kallat svenska poliser ”svin” och ”fega jävlar” i en kommentar på Facebook, där han även använt den vänsterextremistiska parollen ACAB – en förkortning av ”All cops are bastards”. Förkortningen används flitigt även av yrkeskriminella. Inte heller i det fallet har Regeringskansliet tagit avstånd från uttalandet.

LÄS MER: Kansliråd på Miljödepartementet hälsar: ”All cops are bastards”