vaccin-spruta-covid-corona

Foto t v: Executive Yuan, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Region överväger stoppa anställningar av icke-vaccinerade

Publicerad 9/2/2021
Annons

I Region Dalarna har man beslutat att utreda möjligheterna att porta personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 från anställningar. Åtgärden hänvisar man till patienternas säkerhet.

Beslutet togs på regionstyrelsens senaste möte där man hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla som är 16 år eller äldre ska vaccinera sig mot covid-19. Ett av syftena sägs vara att minska smittspridningen i samhället, detta trots att även vaccinerade har visat sig smitta.

Israel, där man var snabbast med att vaccinera befolkningen, har nästan alla av dem som lagts in på sjukhus med covid-19 varit fullt vaccinerade – i synnerhet bland de svårt sjuka – och smittan ökar nu kraftigt igen.

LÄS ÄVEN: Tegnell uppmanar fler att vaccinera sig – tredje dos inleds snart

Enligt Region Dalarna handlar det om patienternas säkerhet.

– Som vårdgivare ska vi göra allt som står i vår makt för att förhindra smittspridning. Rätten att som arbetsgivare välja bort arbetssökande som inte vill vaccinera måste vara möjlig. Därför har vi beslutat att frågan ska utredas, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande tillika ordförande i personalutskottet.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare öppnar för att sparka icke-vaccinerade

Utredningsuppdraget har getts till regiondirektören som i samråd med rättsavdelningen och smittskyddsenheten ska utreda frågan. Uppdraget ska återrapporteras till personalutskottet på sammanträdet i januari 2022.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1075”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons