Södersjukhuset

Foto: Arild Vågen

Inrikes

Region Stockholm fortsätter varsla – 100 anställda får lämna Södersjukhuset

Publicerad 11/25/2019
Annons

Region Stockholm varslar 100 anställda från Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm, rapporterar DN. Detta då sjukhuset måste spara 300 miljoner kronor till och med nästa år. Varslet kommer endast tre veckor efter att Nya Karolinska, också i Region Stockholm, varslade 600 anställda.

– Vi gör det för att få en balans i vår ekonomi, säger Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset till DN.

Sjukhusets budget är fem miljarder kronor men Runsiö säger att de är för många på sjukhuset och att kostnadsutvecklingen är för hög. Han menar att man kommer kunna bedriva verksamheten trots varslet – men med annorlunda prioriteringar.

LÄS MER: Södersjukhuset lät 85-årig kvinna med hjärtinfarkt vänta i 8 timmar – avled

– Det är jättetråkigt naturligtvis. Det är inget drömscenario. Vi vill ju ta hand om vår personal på bästa sätt. Vi kommer att se om vi kan utjämna i våra verksamheter och fördela personal där det är mer belastat än på andra ställen, säger han till tidningen.

Karolinska varslade 600 anställda

För tre veckor sedan varslades 600 anställda från Nya Karolinska. Sjukhuset förväntas gå 1,6 miljarder kronor back under 2019.

LÄS ÄVEN: Multisjuka 89-åringen Hildegard sökte akutvård – tvingades vänta 12 timmar och maken kollapsade

Vid tillfället sade Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal, att de inte var beredda på att varslet skulle se ut som det gjorde.

– Vi är chockade över omfattningen av varslet och bestörta. Att det skulle komma ett varsel till var vi beredda på, men inte att det skulle se ut så här, sade hon då.

LÄS ÄVEN: Region Stockholm riskerar ett underskott på mer än en halv miljard kronor

I samma veva meddelar Danderyds sjukhus stora neddragningar. Där ska 100 anställda försvinna. Johan Styrud, ordförande i läkarföreningen i Stockholms kallar det ”fruktansvärt”.

– Det här är fruktansvärt. Vi kommer att få en väldigt pressad kvalitet på vården. Det kommer självklart påverka produktionen – alltså mängden operationer och mängden mottagningsbesök kommer att sänkas. Det här kommer påverka akutsjukvården något enormt.

Tidigt i somras kunde Samhällsnytt rapportera att Region Stockholm riskerar gå back med 630 miljoner kronor under 2019. Bland annat på grund av att ”fler medborgare sökt sjukvård”. Då sade finansregionråd Irene Svenonius (M) att regionens stora sjukhus måste se över sina kostnader för bland annat läkemedel och inhyrd personal.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons