Den som motsätter sig stora vindkraftverk i sitt närområde blir numera stämplad som klimatförnekare eller faktaresistent. Att kritisera vindkraft som opålitlig eller problematisk avfärdas dessutom som rysk desinformation. Detta är en del av materialet som landets kommunpolitiker översköljs med, i en allt mer aggressiv påverkanskampanj från vindkraftsindustrins lobbybyrå. Samnytt har konfronterat Svensk vindenergi, som systematiskt påverkar politiker att godkänna nya vindkraftsprojekt. Men när vi konfronterar lobbyisterna försöker de undvika att svara – med hänvisning till att de bara talar med ”etablerad media”.
– Ni har ju lämnat det pressetiska systemet, får vi höra som ursäkt till varför inga frågor besvaras.

Svensk vindenergi beskriver sig som en branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft och vill främja utvecklingen av denna marknad. Vidare är det en branschorganisation som “ska bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle”.

Vi är vindkraftsbranschens samlade röst i samhället och vi arbetar för att främja utvecklingen av vindkraftsmarknaden i Sverige. Vi vill att vindkraften ska utvecklas till sin fulla potential och att den ska bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. 

– Svensk vindenergis hemsida

Den påstådda branschorganisationen kan nog snarare liknas vid en aggressiv lobbyorganisation, finansierad av en lång rad stora bolag inom den miljardtunga vindkraftsindustrin. Syftet är att påverka beslutsfattare och bana väg för etablering av nya vindkraftsanläggningar i Sverige.

Organisationen bedriver påverkanskampanjer riktade mot landets kommunpolitiker – dels för att stötta och vägleda dem i beslutsprocesserna att ge tillstånd, men också för att få dem att våga stå emot kritik från invånare. Att helt enkelt inte vika sig för motstånd från människor som inte vill ha dessa vindindustrier i sin närmiljö.

Bakom Svensk vindenergi står hela 160 medlemsföretag – däribland projektörer, vindkraftsägare, turbintillverkare, advokatbyråer, PR-byråer, elhandelsbolag, försäkringsbolag, underleverantörer, markägare och banker. Den fullständiga listan över vilka bolag som finansierar verksamheten finns här.

Detta omfattande nätverk av företag på lobbybyråns medlemslista stödjer etableringen av vindkraftsindustrier, bistår i tillståndsprocesserna och arbetar dessutom aktivt för att påverka samt “utbilda” landets politiker.

Vindkraftsindustrin har de senaste åren mött motstånd på flera håll i Sverige – främst från kommuninvånare som inte vill ha dessa industrianläggningar i sin närmiljö. Även Försvarsmakten har uttryckt motstånd mot havsbaserade vindkraftverk, med motiveringen att de skulle försämra möjligheten att hantera hot.

Många kommuninvånare runt om i landet uttrycker oro över att de stora vindkraftsanläggningarna riskerar att förstöra landskapsbilden och skada både natur och djurliv. Andra vanliga invändningar handlar om buller, störande ljus och en försämrad livsmiljö – samt rädslan för att fastighetsvärden ska minska.

LÄS ÄVEN: Hälsofarligt höga nivåer av infraljud från vindkraft

Det här motståndet framgår tydligt i en rapport från Svensk vindenergi själva. Enligt rapporten har det blivit allt mer utmanande att få igenom beslut om nya landbaserade vindkraftsetableringar.

Faksimil Svensk vindenergi

Det framgår av rapporten för första halvåret 2024 att av 16 kommunala beslut ledde 12 till avslag, ofta med det kommunala vetot som skäl. Endast fyra projekt fick grönt ljus, vilket motsvararde 75 verk – men tre av dessa stoppades senare av Försvarsmakten

Faksimil Svensk vindenergi

“Bara 3 procent av svenskarna är starkt emot vindkraft”

Tidningen Epoch Times rapporterade nyligen att Svensk vindenergi gjort flera mejlutskick till landets politiker för att stimulera utbyggnaden av vindkraftsindustier. Samnytt har tagit del av flera av dessa mejl och kan visa innehållet.

I mejlen uppmanas politiker att inte låta sig påverkas av motstånd, med formuleringar som: “Bara 3 procent av svenskarna är starkt emot vindkraft. Men vi vet att det kan kännas som att befinna sig mitt i en storm när man ska fatta beslut i vindkraftsärenden.”. Lobbybyrån hänvisar till SOM-undersökningen Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999–2023.

För att stötta kommunpolitiker har organisationen, som arbetar för att etablera stora vindkraftverk runt om i landet, lanserat kampanjen “Medvind för vindkraft”. Syftet är att ge politiker mod att stå emot kritiska invånare.

Faksimil

I ett ytterligare mejl radade Svensk vindenergis vd, Daniel Badman, både upp att endast tre procent av svenskarna är starkt emot vindkraft och vidare att “82 procent av svenskarna är för en utbyggnad av vindkraften”.

Enligt lobbyorganisationens högste chef har vindkraften medvind i opinionen, “i större utsträckning än man kan tro”. Detta sker trots att vindkraftsindustrin fått avslag på flera projekt runt om i kommunerna – och nu tagit till påtryckningar via e-post.

Det stoppar inte lobbyorganisationen från att försöka övertyga politikerna om att svenskarna är för vindkraft och att det därför bara är att godkänna projekten med kampanjer som “Medvind för vindkraft” där lobbyisterna “vill räta ut några frågetecken”.

Faksimil

Rysk propaganda att vindkraft är opålitlig

Det kan visserligen verka oskyldigt att vindkraftsindustrin vill informera och uppmuntra landets politiker genom att påminna och lyfta fram möjligheter till incitament för kommunerna vid tillstånd för vindkraft i olika mejlutskick. Samtidigt väcker det frågan om det är lämpligt att en aktör med egna intressen i frågan ansvarar för att informera beslutsfattare.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “En muta gör inte vindkraften bättre”

Men det stannar inte där. Industrin har nu trappat upp sitt påverkansarbete ytterligare – i ett av utskicken beskrivs vindkraftskritiker som klimatförnekare, faktaresistenta och spridare av rysk desinformation.

LÄS ÄVEN: Hotet från vindkraften halverade värdet på Svens och Görels hus

Vindkraftsindustrins lobbybyrå antyder dessutom att kritiker sprider ”överdrivna eller direkt felaktiga påståenden” – något som påstås kunna utgöra ett hot mot demokratin.

Det problematiska inträffar först när felaktiga fakta underminerar den lokala dialogen och beslutprocessen, och dessutom skapar onödig osämja och polarisering lokalt.

– Svensk vindenergis utskick i mars.

I lobbybyråns utskick har de även fört in Ryssland i bilden. Enligt utskicken är det nämligen rysk desinformation som sägs ligga bakom det motstånd som hindrar vindkraftsentreprenörerna från att säkra värdefulla kontrakt för nya vindkraftsanläggningar i landet.

LÄS ÄVEN: Trump ska stoppa vindkraften: “De enda som vill ha dem är folk som blir rika”

Utskicket hänvisar till att Myndigheten för psykologiskt försvar bedömt att Ryssland har bedrivit en lågintensiv påverkanskampanj mot Sverige med desinformation inom energi- och klimatområdet.

Eller rättare sagt, Svensk vindenergi hänvisar till ett uttalande som Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelning på Myndigheten för psykologiskt försvar, gjort i Bonnier-tidningen Aktuell hållbarhet sommaren 2022. Tofvesson kommenterade att främmande makt plockar upp nyheter om problem i Sverige, förstärker dem och påstår att “det är kört för landet”.


Faksimil

Med andra ord har vindkraftsindustrin lobbybyrå försökt skrämma upp landets politiker genom att antyda att kritiker ute i kommunerna i själva verket kan vara en del av en rysk påverkanskampanj.

I den artikel som Svensk vindenergi hänvisar till intervjuas Mikael Tofvesson, operativ chef vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Där återges också citat från miljöaktivisten och kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger, hämtade från en tidigare intervju.

I artikeln påstås att ”Rysslands desinformationskrig är väldigt intensivt” och att det aktivt motverkar EU:s klimatpolitik – bland annat genom att ifrågasätta de energislag som politiker vill satsa på i den så kallade klimatomställningen.

LÄS ÄVEN: Professor: Ännu högre elräkningar med mer sol och vind

Samnytt har i en tidigare artikel även behandlat just detta ämne specifikt. Detta efter att vi granskade tusentals handlingar från Myndigheten för psykologiskt försvar. Ett av dokumenten rörde Tofvessons uttalande i Aktuell hållbarhet där han gav sin syn på rysk informationspåverkan i Sverige.

LÄS MER: Myndighet: Rysk propaganda att vindkraft är opålitligt

– Man tar något och så lägger man till att “det är kört för Sverige”. Vi har bland annat sett det när det gäller vindkraften. Det var ett sådant ämne som var på tapeten för några månader sedan, sa Tofvesson i en intervju om “desinformationen” att vindkraft är opålitligt.

LÄS OCKSÅ: Myndighet: Putins propaganda gör svenskarna främlingsfientliga

Samnytt kontaktade Tofvesson under 2022 för att få veta mer om den här typen av påverkanskampanjer mot Sverige. Myndighetstoppen ville inte ge några konkreta exempel där Ryssland spridit falsarier.

Skärmdump från intervjun i Aktuell hållbarhet. Faksimil

Svensk vindenergi: Pratar bara med “etablerad media”

Det är Nicole Dreher Sköld, kommunikatör på Svensk vindenergi, som har författat mejlutskicket där kritiska kommuninvånare blandas ihop med klimatförnekare, faktaresistens och påstådd rysk påverkan.

Nyligen bad Samnytt Nicole Dreher Sköld om att få ta del av deras utskick till landets politiker, men hon ignorerade förfrågan. Vi ringde därför till Dreher Sköld för att få veta mer om utskicket, och då svarade hon att vi inte får ta del av lobbybyråns utskick till Sveriges politiker.

– Jag kommer inte dela det med dig av den enkla anledningen att ni inte är etablerad media.

Vad är det som avgör om man är etablerad media?

– Ni har ju gått ur de pressetiska systemet.

Vi har ett utgivningsbevis.

– Ja, men om man ingår i det pressetiska systemet så är jag mer benägen att svara, sa Dreher Sköld och slängde på.

Nicole Dreher Sköld, kommunikatör på Svensk vindenergi / Vindkraftverk i norra Sverige. Faksimil Facebook

Samnytt kan berätta att den så kallade pressekreteraren och kommunikatören, som inte tar frågor om deras påverkanskampanjer riktade mot landets politiker, tidigare arbetade som presskommunikatör på Regeringskansliet och Miljödepartementet.

I samband med att Tidöregeringen tillträdde hösten 2022 lämnade Nicole Dreher Sköld plötsligt sin tjänst efter elva år i staten. I stället började hon arbeta på lobbyorganisationen Svensk vindenergi, med uppdrag att som “kommunikatör” utöva påtryckningar mot landets kommunpolitiker.

Nicoles inlägg på Linkedin. Faksimil

Påverkanschefen får plötsligt bråttom

Etersom Nicole Dreher Sköld vägrar att tala med medier hon inte anser vara ”etablerade” – och därmed undviker kritiska frågor om organisationens systematiska påverkanskampanjer för den internationella miljardindustrin – vände vi oss i stället till vd Daniel Badman för att få svar på varför de stämplar kritiska invånare som klimatförnekare och påstådda verktyg för rysk påverkan.

Badman föreslog att vi skulle vända oss till Dreher Sköld. Men eftersom hon nekat oss som icke-godkänd media, var han trots allt villig att ta frågorna över telefon.

– Du har pratat med Nicole? Hon är ju kommunikationsansvarig hos oss.

Hon har inga svar att ge. Du är vd och jag tänker att du går i god för det som skickas ut?

– Ja… precis.. Ja, men fortsätt. Berätta vad du funderar över [skrattar].

När Badman insåg att det rörde sig om deras mejlutskick, där invånare som är kritiska till vindkraft antyds vara klimatförnekare, faktaresistenta och en del av rysk påverkan, blev han plötsligt upptagen och var på väg in i ett möte.

Varför är det viktigt för er att misstänkliggöra kritiker på det sättet?

– Skulle vi kunna boka in en tid när vi pratar mer om det här. Jag sitter ju inte perfekt nu som du förstår, kanske förstår, men när skulle det passa att prata mer om det?

Du svarade på mitt telefonssamtal.

– [Skrattar] Det är helt riktigt men jag ska in i ett möte om fem minuter.

Det blir väl som det blev för Epoch Times. Ni ber om att få frågorna på mejl, de mejlar frågorna och ni svarar att ni inte har tid att svara.

– Det vet jag inte. Har du haft kontakt med Epoch Times?

Nej, jag har läst deras artikel. De har haft kontakt med Nicole. Och Nicole vill inte svara på frågor och därför blir det någonstans du som får svara på frågorna.

– Ja, kan vi hitta en tid när vi har lite mer tid då eftersom jag ska in i en annan grej nu här precis. Föreslå gärna ett par tider och du kan väl skicka det på mejl? Så kan jag återkomma. Jag lovar att återkomma.

Det tror jag säkert att du gör, men det är en ganska enkel fråga. Varför är det viktigt att lägga till det här misstänkliggörandet i utskicket till politiker?

– Jag vet inte riktigt. Jag förstår inte riktigt vad det är för misstänkliggörande. Jag vet inte vad du menar riktigt.

Du har ju så klart läst de har utskicken. Det står ju tydligt där om hur ni kopplar samman kritik och motstånd med något spridande av desinformation, faktaresistens och Rysslandsspår finns med. Är inte det att dra det här ganska långt?

– Vi hänvisar väl till myndighetsrapporter. Är det inte det vi gör i det brevet?

Så det har du ju koll på.

– Ja.

Varför är det viktigt att lyfta in det här i mejlutskicken till politiker?

– Låt oss ha… Jag ska som sagt in 10.30 i ett sammanträde. Jag tror vi behöver lite mer tid. Du kan väl ge förslag på tider och lista ett par frågeställningar som du vill bolla så kan vi prata om det. Absolut.

Jag hoppas att jag får svar då, eller det blir som med Epoch Times att ni inte har tid att svara på frågor?

– Nej, återkom med ett par förslag på tider så tittar vi på det. Absolut.

Daniel Badman, vd Svensk vindenergi. Foto: Faksimil YouTube / Facebook

Samnytt skickade över följande frågor till vd Daniel Badmans:

• Varför misstänkliggör ni kritiska kommuninvånare genom att i samma andetag nämna klimatförnekelse, faktaresistens, desinformation och rysk påverkan?

• Ni hävdar att det sprids felaktiga uppgifter bland vindkraftskritiker och antyder att detta underminerar demokratin. Vilka specifika felaktigheter syftar ni på?

• Vi har intervjuat invånare vars bostäder halverats i värde på grund av planerade vindkraftverk i deras närhet. Hur ser ni på den oro och kritik som finns bland människor runt om i landet?

• Kommunpolitiker har uppgett att ni bombarderar dem med kampanjer för att påverka deras syn på vindkraft men även ifrågasätta motståndets legitimitet genom utskick som innehåller påståenden om just klimatförnekelse, faktaresistens och rysk påverkan. Hur ser ni på detta?

Vindkraftslobbyistens löfte att besvara frågor från media visade sig självklart vara tomma ord, och sedan dess har tystnaden ekat. Samtidigt fortsätter Badman och lobbybyråns påverkanskampanjer riktade mot landets förtroendevalda för att etablera fler vindkraftsindustrier i kommunerna.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Vindkraftskritikern om lobbyisterna

Samnytt har kontaktat Madeleine Staaf Kura, som driver Vindkraftsupplysningen.se, för att höra hennes syn på vindkraftsindustrins nya arbetsmetod att numera stämpla kritiska kommuninvånare som faktaresistenta och koppla dem till en påstådd rysk påverkanskampanj.

Staaf Kura har i många år varit engagerad i vindkraftsdebatten i Sverige och arbetar aktivt för att sprida kunskap om vindkraftens konsekvenser – både till allmänheten och kommunpolitiker. Hon menar att den så kallade gröna omställningen, där vindkraften lyfts fram som en självklar lösning, i praktiken kostar mer än den smakar. Det handlar om en industri med starka ekonomiska resurser som systematiskt driver igenom sina intressen – oavsett vilka negativa konsekvenser det får för människor, miljö och lokalsamhällen.

– Det råder en enorm obalans mellan folket på landsbygden och vindindustrin. De har sina konsulter, sina advokater, sina PR-byråer – medan den lilla människan på landsbygden tvingas använda sin lediga tid och sina egna pengar för att försöka göra sin röst hörd.

Staaf Kura understryker att till skillnad från när vattenkraften byggdes ut, så får invånarna inte någon rättshjälp, samtidigt som landets kommunpolitiker saknar utbildning i den komplexa frågan.

– När frågan börjar lyftas i media och folk börjar ifrågasätta, då drar vindkraftsindustrin igång en stor kampanj – för att själva utbilda våra kommunpolitiker.

Madeleine Staaf Kura. Foto: Vindkraftsupplysningen.se

Staaf Kura berättar vidare att Svensk vindenergi har anlitat PR-byrån Westander PR Sverige AB – ett företag som återfinns på organisationens medlemslista – för att hålla utbildningar för landets politiker, där kursen har presenterats i ett förskönande ljus genom att hållas vid Uppsala universitet.

I höstas arrangerade Uppsala universitet utbildningswebbinarier för kommunpolitiker – finansierade med fyra miljoner skattekronor från forskningsrådet Formas. Syftet sades vara att öka kunskapen om vindkraft. Men istället för att anlita oberoende forskare eller universitetets utbildare, lät man vindkraftsindustrins PR-byrå, Westander, hålla i utbildningen.

– Westander PR är branschorganisationen Svensk vindenergis PR-byrå och tar 2 700 kronor i timmen i konsultarvode. Att deras representanter får stå för innehållet i utbildningen av våra folkvalda kommunpolitiker, under Uppsala universitets flagg, är inte bara anmärkningsvärt. Det är ett tydligt tecken på hur djupt vindkraftslobbyn har rotat sig i våra offentliga och akademiska institutioner.

Det är något som Staaf Kura anser utgör ett demokratiskt problem.

– När vindindustrins egna PR-byråer får tolkningsföreträde i utbildningssammanhang som finansieras av allmänna medel – då har vi ett demokratiskt problem.

Henrik Westander från vindkraftsindustrins egen PR-byrå höll i utbildningen. Faksimil

Staaf Kura känner inte igen den bild som Svensk vindenergi försöker måla upp, om att det skulle ”spridas överdrifter och direkt felaktiga påståenden” bland kritiker. Enligt henne är utskicket från vindkraftsindustrin snarare ett försök att flytta fokus från de verkliga problemen.

– Det handlar bara om att flytta fokus. Vindkraftsindustrin har fortfarande inte bemödat sig att svara på varför människor är emot vindkraft.

Staaf Kura berättar om sina erfarenheter från kommunerna, där hon menar att många känner sig totalt överkörda.

– En person uttryckte: “Hela mitt liv är pausat.” Man vet inte vad som kommer hända imorgon, “Kommer jag kunna bo kvar här?” Det finns en enorm oro. Och så har man kommunpolitiker som bara säger “Vi avvaktar i frågan”, och som ofta bor någon helt annanstans i kommunen.

Enligt henne är det många som inte vågar säga något, utan knyter näven i fickan. En del har sålt sina hus i tystnad och flyttat.

– Det som inte många känner till är att en miljökonsekvensbeskrivning på 400 sidor plötsligt dimper ner, och som privatperson ute i en stuga ska du läsa den och dessutom förstå innehållet. Du ska ha både tiden och kunskapen att förstå. Man känner sig ganska uppgiven.

Staaf Kura säger att om det finns någon desinformation i detta, så är det vindkraftsindustrins egna miljökonsekvensbeskrivningar – själva kärnan i tillståndsansökan – som utgör desinformationen.

– Miljökonsekvensbeskrivningarna (MKB) är ofta ren desinformation. Innehållet stämmer helt enkelt inte med verkligheten. Det är inga oberoende akademiker som gör MKB:n, utan vindindustrins konsultbolag säger Staaf Kura och fortsätter:

– Det är ofta samma företag som anlitas gång på gång, eftersom de levererar just det som efterfrågas – en produkt som ska ta projektet genom tillståndsprocessen. Om den inte är skriven på ett sätt som säkerställer att man får tillstånd, blir det inget tillstånd och inga fler jobb för konsulten. Det här är ett etablissemang som arbetar för att sälja in vindkraften till landsbygden, och alla gör det för sitt eget ekonomiska intresse.

I Svensk vindenergis utskick påstås det att endast tre procent av svenskarna är emot vindkraft, något som nästan får Staaf Kura att skratta.

– Det stämmer definitivt inte. Man kan lika gärna säga att 97 procent av det svenska folket inte vet vad en vindkraftsanläggning är. Går man till miljöer där folk faktiskt har insikt i vad vindkraft innebär, är siffrorna mycket högre. Titta på folkomröstningarna i Sorsele, Malung och Söderhamn – alla har röstat nej. Det är just för att invånarna har satt sig in i frågan.

Gillade du den här artikeln?

Om du uppskattar Samnytts journalistik bli då gärna prenumerant!

 Klicka för att se prenumerationserbjudanden.
 Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350 
 Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det här

Missa inte vindkraftsgranskningen

År 2021 producerade Samnytt en dokumentärserie om vindkraften tillsammans med Madeleine Staaf Kura från VIndkraftsupplysningen. Granskningen är i tre delar och kan ses nedan:

LÄS ÄVEN: Ornitologer kräver: Börja riva vindkraft och rädda Sveriges örnar