Genrebild 4

Foto: Rawpixel CC0/U.S. Government

Inrikes

Regioner satsar skattemiljoner på muslimsk förlossningsvård

Publicerad 2/16/2023
Annons

Svensk förlossningsvård baserad på beprövad vetenskap utmanas på flera håll i landet av en vård mer grundad i muslimsk tro. Tidigare har bland annat Region Stockholm satsat mångmiljonbelopp på ”kulturdoulor” – en islamisk variant på barnmorska – för gravida invandrarkvinnor, och i närliggande Uppsala har den skattefinansierade verksamheten pågått i fem år.

Samnytt har tidigare uppmärksammat fenomenet med så kallade kulturdoulor som en del i att för mångmiljonbelopp av skattebetalarnas pengar anpassa graviditets-, förlossnings- och mödravården i Sverige till islam. Verksamheten har blivit populär bland invandrarkvinnor från den muslimska världen som inte lärt sig svenska språket eller anpassat sig till det svenska samhället.

En kulturdoula är en beslöjad kvinna som fungerar lite som en barnmorska men med utgångspunkt i muslimsk tro och kultur i stället för upplysning och vetenskap. I takt med att Sverige fått ett allt större demografiskt inslag av invandrare från den muslimska världen som inte integrerat sig i det svenska samhället har efterfrågan på doula-tjänster ökat.

Vården och omsorgen är bara ett av många områden där den pågående islamiseringen av det svenska samhället gör sig påmind, och rekryteringen av ”kulturdoulor” är endast ett av flera uttryck för detta inom vårdapparaten. Här som mer allmänt är det en utveckling som får draghjälp av skattefinansierad statsmedia.

Draghjälp från statsmedia

SVT har träffat Soukaina El Quiltim från Marocko som trots flera år i Sverige inte pratar svenska och saknar förtroende för icke-muslimsk västerländsk vård. Hon berättar att det ”betyder jättemycket” att få föda barn på arabiskt och islamiskt vis.

Statstelevisionen har även träffat Soukainas skattefinansierade doula Hala El Mekki som knappt heller talar svenska men berättar att hennes uppgift är att kringgå den kulturkrock det innebär för en invandrad muslimsk kvinna att konfronteras med västerländsk vård.

Soukaina förklarar instämmande för SVT hur viktigt det är för henne att den som assisterar hennes förlossning kommer från samma land, har samma kultur och religion och därför tänker på samma sätt och inte på det sekulära och vetenskapliga sätt som kännetecknar den svenska vården.

SVT understryker i reportaget att Soukaina blir ”känslosam när hon beskriver vad Hala betytt för henne” och har tidigare gjort liknande okritiska och hyllande reportage om hur förlossningsvården i Sverige anpassas till islam.

I mars förra året hävdade stats-TV i en av tre artiklar i ämnet publicerade samma dag att införandet av kulturdoulor är något som ”bidrar till många positiva effekter” och ”till en mer jämlik vård”.

Dyrt för skattebetalarna

Varje doula-uppdrag kostar de svenska skattebetalarna mellan 10 000 och 20 000 kronor och i de regioner där tjänsterna erbjuds handlar det om hundratals uppdrag och åtskilliga miljoner kronor varje år.

De regioner som hittills anpassat förlossningsvården till islam är: Region Uppsala, Region Stockholm, Region Värmland, Region Västerbotten, Region Västmanland, Region Örebro och Region Västra Götaland.

LÄS ÄVEN: Stockholm satsar fem miljoner på kulturtolks-doulor i förlossningsvården
LÄS ÄVEN: Kulturtolkar ny företeelse på kvinnoklinik

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons