Pensionär Äldreboende Äldre Sjukvård Sjukhus
Inrikes

Regionernas ekonomi ’oerhört bekymmersamt’ – patienterna ska göra mer av jobbet själva

Publicerad 6/10/2019
Annons

Efter att var tredje region och var fjärde kommun gick back 2018 flaggade Sveriges kommuner och landsting, SKL, i maj ut för att höjda skatter och besparingar var att vänta. En av de drabbade regionerna är Jämtland/Härjedalen där man vill få ned kostnaderna genom att låta patienterna själva övervaka sina kroniska sjukdomar.

– Jag tror att man måste vara väldigt bekymrad över det ekonomiska läget eftersom vi är den region i landet som har det absolut sämsta ekonomiska läget och dessutom lånar för att hantera vår vardagliga drift. Så det är oerhört bekymmersamt, säger Regiondirektör i Jämtland/Härjedalen Hans Svensson.

LÄS ÄVEN: Var tredje region och var fjärde kommun gick back 2018 – höjda skatter att vänta

Enligt SKL:s chefsekonom är anledningen till situationen den åldrande befolkningen samtidigt som intäkterna inte ökar lika mycket som de gjort tidigare. Nu ska patienterna själva utföra en större del av jobbet.

– Det vill säga att man följer och monitorerar sin kroniska sjukdom själv och bara behöver gå till vårdcentral eller till sjukhus om värdena försämras – att när man kommer till vårdcentralen så registrerar man sina uppgifter själv.

LÄS ÄVEN: Invandringen tär på välfärden – Konjunkturinstitutet flaggar för höjda skatter

Till hösten börjar man dra ned på personal, främst visstidsanställda och vikariat. 100 medarbetare omfattas. Andra åtgärder blir bland annat att få ned kostnaderna för inhyrd personal.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons