Nyligen påbörjades vaccineringarna i Europa. I flera länder är dock en betydande andel av befolkningen fortfarande skeptiska mot att ta ett så pass snabbt framtaget vaccin och flera rapporter om biverkningar har förekommit. I Spanien kommer myndigheterna att föra ett register över de som inte vill vaccinera sig.

Det var för några dagar sen som EU-länderna påbörjade vaccineringarna. Storbritannien, som numera inte tillhör unionen, kunde påbörja processen desto tidigare.

Från såväl USA som Storbritannien har allvarliga biverkningar rapporterats. Enligt en undersökning i Storbritannien avser en av tre att avstå att vaccinera sig i ett första läge. Även i Sverige är många skeptiska. I USA rekommenderas män som vill ha barn i framtiden att frysa in sperma då vaccinet misstänks kunna påverka fertiliteten.

I flera länder finns redan planer på att skilja de som vaccinerat sig från de som inte gjort det, bland annat i form av så kallade covid-pass, något som rapporterats både från Danmark och Storbritannien. Även i Frankrike och Tyskland har politiker föreslagit så kallade ”hälsopass” eller ”coronakort” för att kunna resa.

Databas över vaccinskeptiker

I Spanien tar man det hela ett steg längre med planer på ett register över de som inte vaccinerat sig. Databasen ska sedan delas med övriga EU-länder.

Enligt landets hälsominister Salvador Illa är det bästa sättet att besegra viruset att vaccinera alla – ”desto fler, desto bättre”. Han menar också att inte vaccinera sig är ”ett misstag”.

I november uppgav 47 procent av spanska folket att de inte ville vaccinera sig, en siffra som sjunkit till 28 procent i december. 40,5 procent uppger sig vilja bli vaccinerade och 16,2 procent bara ifall vaccinet visar sig vara ”pålitligt”.

Fram till juni nästa år räknar myndigheterna med att mellan 15 och 20 miljoner av landets befolkning på 47 miljoner kommer att vara vaccinerade.