Reinfeldt: Brist på invandring eroderar pensionssystemet

2012 gjorde dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) det kontroversiella uttalandet om att svenska folket kan bli tvungna att arbeta till 75 års ålder. I samband med sitt arbete för Delegationen för senior arbetskraft återupprepar Reinfeldt nu kravet.

– Jag har försökt blicka framåt, och jag ser en kraftigt ökad medellivslängd. Samtidigt som vi har förväntningar på pensioner som inte stämmer, de ser ut att vara mycket lägre än vad folk tror, säger Fredrik Reinfeldt.

– Min slutsats är att vi måste uppmuntra människor till att jobba längre, vi måste uppmuntra ett nytt synsätt på vad äldre människor har för kraft.

Reinfeldt utgår från att pensionssystemet kanske inte kommer att ge mer än hälften av arbetsinkomsten till den som går i pension och ännu lägre nivåer för yngre generationer. Samtidigt som medellivslängden ökar och inte tillräckligt många barn föds blir ålderspyramiden smal nedtill och bred i toppen, en situation som gäller såväl Sverige som många andra länder i väst.

LÄS MER: Invandringen sätter press på välfärdssystemen – höjd pensionsålder att vänta

Enligt Reinfeldt måste den som arbetar kunna växla om mitt i livet och arbetsgivare måste ändra attityd och inte bara anställa de som är drygt 20 år.

– Vi ska också ta in att de som är 70 i dag visar samma mentala och fysiska inställning och förmåga som femtioåringarna gjorde i början av 1970-talet.

Migration
Medan länder som Ungern försöker stimulera det inhemska barnafödandet genom en lång rad reformer – bland annat utebliven inkomstskatt för resten av livet för kvinnor som fött fyra barn – är det en ökad migration Reinfeldt ser som nyckeln.

LÄS MER: Invandringen riskerar fördubbla statens kostnader för pensionärer

– Att inte vara öppen för migration, att inte uppmuntra människor till att komma till det egna landet har en mycket hög kostnad. Det bidrar till att erodera pensionssystemet, dessutom i ett läge där vi har ett lågt barnafödande. Demografi är en av våra absolut största utmaningar.

Saknar du Fredrik Reinfeldt i politiken?

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!