Idag slår elpriserna säsongsrekord och det är mellersta Sverige som åker på den största smällen. Elmarknadsanalytikern Christian Holtz misstänker att den nya prisberäkninsmodellen, som Samnytt tidigare skrivit om, ligger bakom det hela.

Samnytt har flera gånger tidigare skrivit om den så kallade flödesbaserade beräkningsmodellen för elförbrukningen. Initierade bedömare trodde att det kommer att öka kostnaderna för de svenska elkonsumenterna med 200 miljoner kronor – i veckan. 

Systemskiftet är inget som svenska och andra nordiska beslutsfattare ligger bakom. Som nästan alltid nuförtiden ligger det i stället ett krav från EU i botten som Sverige måste anpassa sig till och implementera. Argumentet för systemskiftet är att elöverföringen mellan och inom de nordiska länderna kommer att bli effektivare. Ökad effektivitet borde kunna leda till sänkta elpriser, men så blir det alltså inte. Tvärtom kommer de att öka ytterligare.

– Den kommer att leda till högre och mer oförutsägbara elpriser för vanliga kunder och företag, siade Per Tryding, vice VD på Sydsvenska handelskammaren, i en kommentar till Affärsvärlden.

“Svenska kraftnät hade fel”

Nyligen publicerade Tidningen Näringslivet ett diagram som visade de stora skillnaderna i elpriser under den första månaden efter att Svenska kraftnät infört deras nya beräkningsmodell Flowbased, jämfört med samma period föregående år. Variationerna var betydande, berättar TN.

Bengt Ekenstierna sa för några dagar sedan att Svenska kraftnät påstående om att det skulle gynna södra Sverige helt enkelt var fel.

– Svenska kraftnät har tidigare påstått att den flödesbaserade modellen till och med skulle kunna gynna södra Sverige, att det skulle bli lägre elpriser. Det är helt obefogat att säga något sådant och det har nu visat sig att de hade fel.

Höga onsdagspriser

Siffror från auktionen på Nord Pools dagen före-marknad visade att onsdagspriserna i mellansverige skulle bli höga. Nu besannas den farhåga. Spotpriset på elen just nu (10.59) är 4,01 kronor per kWh. Det förväntas öka till över 5 kronor vid 16-17-tiden:

Utöver detta tillkommer kostnader för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och nätavgifter.

Beroendet av vindkraft och sammankopplingen med övriga Europa är vad som trycker upp priserna här i Sverige. Elmarknadsanalytikern Christian Holtz förklarar.

– I Tyskland har perioder av låg vindkraftsproduktion varit en stark drivkraft bakom de höga elpriserna den senaste tiden, sa elmarknadsanalytikern Christian Holtz till TN.

Mot tyska priser

Den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden, Flowbased, ser enligt Holtz ut att trycka upp svenska priser mot de i Tyskland, som lider av sin nedlagda kärnkraft.

– Särskilt den senaste dryga månaden har de procentuella prisskillnaderna mellan Elområde 3/4 och Tyskland minskat. Denna period kan vi konstatera sammanfaller med flödesbaserad kapacitetsallokering (Flowbased), i slutet av oktober.

Elmarknadsexperten Bengt Ekenstierna, som länge varit kritisk till Flowbased, instämmer i analysen och menar att det istället för att minska priserna i södra Sverige istället ökar dem. Han menar att elområde 4, som är södraste delen av landet, konvergerar mer och mer mot Tyskland.

Priserna tror han dessutom kommer öka ännu mer nu när vinterkylan kommer.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “SD räddade dieselpriset – nu måste man rädda elnätspriserna”