vindkraft-head

Foto: News Oresund

Inrikes

Rekordhögt elpris – trots sommar

Publicerad 8/17/2021
Annons

Elpriset är just nu skyhögt – trots att det är sommar. Det rapporterar Dagens Industri. Elpriset i södra Sverige är nu högre än under rekorddyra vintern 2012.

I torsdags förra veckan var dygnsmedelpriset på elbörsen Nord Pool hela 106,3 euro per megawattimme för elprisområde SE4 i södra Sverige, vilket motsvarar 1:09 krona per kilowattimme. Det är, enligt Energimarknadsbyrån, ett pris som är mer än dubbelt så högt som elpriset var i samma elprisområde i januari och februari i år. Elen var till och med så dyr förra veckan att rekordet från kalla februari 2012 slogs.

Priset på Nord Pool styr det pris elkonsumenterna får betala, efter att elhandelskostnad, elnätsavgift och energiskatt lagts på priset. Det höga elpriset beskrivs som anmärkningsvärt med tanke på att det är sommar, då elanvändningen är betydligt lägre än under vintern.

Bild: Faksimil/Elen.nu

Anledningen till det höga elpriset på Nord Pool beror delvis på höjda skatter och avgifter för elkraftverk som eldas med naturgas eller kol. Det är idag tio gånger dyrare att släppa ut koldioxid som för fyra år sedan. Dessutom finns det mindre vatten i vattenkraftmagasinen i år än ifjol, enligt experter som DI pratat med.

Samtidigt som det blivit dyrare att driva kolkraftverk, har många kärnkraftverk avvecklats. Inte bara i Sverige utan även i Tyskland och övriga EU-länder. Det påverkar också tillgången till elektricitet, och gör att elen blir dyrare.

Arne Bergvik, chefsanalytiker på kraftbolaget Jämtkraft, säger till DI att han tror på fortsatt höga elpriser framöver. ”Jag tror elpriserna kommer att fortsätta stärkas”, säger han.

Elpriser förra onsdagen. Bild: Svenska Kraftnät/Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons