Antalet väpnade uppgörelser i de invandrardominerade gängkriminella miljöerna rusar i höjden. Polisens förklaring är att corona-restriktioner gör det svårt för brottslingarna att semestra i de länder de själva eller deras föräldrar flytt ifrån. I stället stannar man hemma i förorten och skjuter på varandra.

Analysen kommuniceras till media av Stockholmspolisens operationsledare Anna Benedetti. I snitt har det under årets första sex månader skjutits 2-3 gånger i veckan bara i områden kring huvudstaden och i mer än var tionde fall med dödlig utgång.

Ökar trots och tack vare riktade insatser

Det är rekordhöga siffror, trots att polisen gjort omfattande riktade insatser, bland annat Rimfrost, mot de kriminella invandrargängen. Enligt Benedetti kan dock just detta ha bidragit till det ökade antalet skjutningar genom att maktkamper uppstår när gängledare grips och ska ersättas av nya förmågor eller konkurrerande gäng ser sin chans att ta över när ett annat gäng försvagats.

– Vårt riktade arbete har i många fall rört till det i de kriminella nätverken. Lojaliteter sätts på prov när ledare försvinner och nya konflikter blossar upp, berättar Benedetti för lokaltidningen Mitti.

Hon hoppas dock att polisens arbete mot gängkriminaliteten ska ha en dämpande effekt ”på sikt”. Det finns emellertid inga historiska fakta som stärker en sådan hypotes. Tvärtom har den långsiktiga trenden för gängskjutningar och annat grovt gängkriminellt våld varit stadigt uppåtgående.

Det gängkriminella livet glorifieras

När centralfigurer i de kriminella gängen grips och fängslas står andra i tur att ta över. Rekryteringsbasen är stor i den invandrarsominerande så kallade utanförskapsområdena och glrorifieringen av livet som gängkriminell i de i dessa områden populära rap- och hiphop-musiken bidrar till att många unga väljer brottets bana i stället för utbildning och jobb.

LÄS ÄVEN: Rapartisten prisades av SR och SVT – nu efterlyst för grovt vapenbrott

Inget aktivt görs för att komma till rätta med den destruktiva kulturen. Tvärtom lyfts gangsterrapparna ofta fram i positiv dager av landets kulturjournalister, något som driver på utvecklingen ytterligare. Operationschefen i Stockholm som är medveten om att hon här arbetar i motvind hoppas ändå att de gripanden som hennes kollegor gör ska ha en avskräckande effekt.

– Förhoppningen är att gripandena ska ha en effekt på nyrekryteringen och få de yngre förmågorna att förstå att det kriminella livet inte är så glamoröst som det målas upp.

Fortsatt inflöde av knark trots coronarestriktioner

Operationsledaren konstaterar också att coronarestriktionerna inte har haft någon effekt på den gränsöverskridande knarkhandeln. Drogerna flödar enligt Benedetti in över landet i samma omfattning som innan viruset slog till.

– Coronaviruset verkar inte ha minskat gängkriminaliteten, nästan snarare tvärtom. Tillgången till narkotika, som ligger bakom de flesta konflikter, har varit densamma hela våren. Dessutom har allt fler kriminella tvingats stanna hemma i Stockholm i stället för att åka på semester och hälsa på släktingar utomlands, förklarar hon.

Gängvåldet blir allt grövre

Benedetti berättar vidare att våldskapitalet bland de invandrade gängkriminella kontinuerligt ökar och blir grövre. Att göra upp med vapen i hand är nu det nya normala i dessa kretsar.

– Det gör att konflikter som tidigare hanterats med hot eller misshandel nu övergått i skjutningar.