pengar pank skuld
Inrikes

Rekordmånga sökte skuldsanering 2019: ”Vissa har tappat livsgnistan”

Publicerad 2/4/2020
Annons

2016 genomfördes en lagändring som underlättade ansökan om skuldsanering vilket gjorde att antalet ökade kraftigt. I fjol låg ökningen på ca 15 procent jämfört med 2018.

– Det är glädjande att så många söker, eftersom vi vet att det finns många överskuldsatta. Samtidigt är den uppåtgående trenden oroväckande med tanke på att vi fortfarande har en relativt god konjunktur med låga räntor och en bra arbetsmarknad, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Antalet ansökningar totalt 2019 låg på 20 513 stycken, vilket är nytt rekord. 2018 beviljades 10 752 fall vilket ökade till 12 250 i fjol. Medan allt fler söker får också allt fler nobben på sina ansökningar – från 58 till 52 procent beviljade ansökningar. Enligt Kronofogden är ett av skälen till detta att man är för dåligt förberedda.

– En del av dem som söker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder, och kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

– Ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. De hjälper dig hela vägen så att sannolikheten att få skuldsanering och att klara av den ökar. I förra veckan lanserade vi även en ny digital ansökningstjänst, med olika frågor och funktioner som gör det lättare att göra rätt.

Skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom

Ofta är det dramatiska förändringar i livet som leder till svåra ekonomiska problem, exempelvis skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. Under de senaste åren har man även sett en ökning av skulder kopplade till spel. De allra flesta, nio av tio, fullföljer sin skuldsanering och får inga nya skulder hos Kronofogden.

Samtidigt har man identifierat ytterligare omkring 60 000 personer i sina register man bedömer inte kommer kunna betala sina skulder under överskådlig tid. Dessa skulle troligtvis beviljas skuldsanering om de bara ansökte och man vill försöka få dem att överväga möjligheten.

– De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen. Efteråt vittnar många om stora livsförändringar, säger Per-Olof Lindh.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons