strand-sol-cancer

Foto t h: Dermatology Branch. National Cancer Institute

Inrikes

Rekordökning av hudcancer i Sverige – bara Australien och Nya Zeeland före

Publicerad 6/29/2021
Annons

Enligt en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor har Sverige bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen och de fortsätter att öka. Bara Australien och Nya Zeeland har högre enligt rapporten.

I dagsläget är det Australien och Nya Zeeland som har flest antal hudcancerfall i världen, men Sverige är på väg att komma upp i samma nivåer. I Australien har man 40 nya fall per år för män per 100 000 invånare och 30 för kvinnor. I Sverige ligger antalet på 30 nya fall per år för både män och kvinnor. Utöver de omkring 60 000 nya svenska fallen per år dör också 500 personer i sjukdomen.

Solens UV-strålning och att vistas ute i solen utan tillräckligt skydd är den främsta orsaken till att hudcancer utvecklas. Trots att fler uppger att de prioriterar hälsan framför solandet går inte antalet fall ner.

– Även om människor säger att de vill minska sin solning nu så fortsätter hudcancerfallen öka eftersom det kan ta decennier för hudcancer att utvecklas. En solbrun hud är fortfarande det rådande skönhetsidealet, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor, professor på Karolinska Institutet.

Bör ta efter Australien och Nya Zeeland

Australien och Nya Zeeland är samtidigt världsledande i förbyggande insatser för att få kontroll över hudcancern, något Sverige bör ta efter menar UV-rådet.

– Länderna är framförallt duktiga på att informera om vardagsexponeringen, när du reser till och från jobbet, grillar i trädgården och gör andra hushållssysslor utomhus. Sverige bör göra på liknande sätt utifrån svenska förutsättningar anpassat till flera riskgrupper som äldre och barn, säger Yvonne Brandberg.

15-30 minuter

Enligt UV-rådet räcker det för många med 15-30 minuters solljus om dagen för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. Man konstaterar också att solexponering under barndomen anses spela en särskild roll för att utveckla malignt melanom senare i livet. Det är därför viktigt att skydda barn från skadlig exponering och förskole- och skolgårdar rekommenderas att ha naturlig tillgång till skugga.

De som diagnosticeras med ett melanom vill man ska informeras om risken att få ytterligare tumörer samt vikten av att skydda sin hud från skadlig UV-exponering under hela livet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons