Upp till 15 600 dollar, motsvarande nära 150 000 kronor, vill New Yorks Demokratiske guvernör Andrew Cuomo ge till cirka 200 000 utlänningar som vistas illegalt i delstaten. Detta framgår av ett budgetavtal som presenterades i slutet av förra veckan.

I avtalet öronmärks 2,1 miljarder dollar till illegala migranter som förlorat sina arbeten under coronapandemin. Stödet till illegala migranter är 1,1 miljarder dollar större än de skattelättnader och bidrag som riktas mot lagliga småföretag i delstaten.

”Sökande behöver inte bevisa att de lagligen vistas i USA”, skriver Law360, som har gått igenom avtalet. Cirka 187 000 personer väntas kunna kvalificera sig för utbetalningarna och uppges få välja mellan att få 15 600 dollar som en engångsutbetalning eller 300 dollar i veckan under ett år.

LÄS ÄVEN: USA: Coronakrisens posterboy störtas – anklagas för falsk statistik och sextrakasserier

Höga skatter finansierar illegala migranter

Cuomo, som är positiv till avtalet, uppges samtidigt vara orolig över riskerna för bedrägeri i samband med utbetalningarna. Röster har även höjts från kritiker som menar att skattemedel inte ska betalas ut till människor som inte har någon rätt att befinna sig i landet.

”Varför är skatterna så höga i New York”, undrar den republikanske senatorn Tom Cotton, på Twitter. ”Så att regeringen kan betala illegala migranter 15 600 dollar”, svarar han och konstaterar att: ”I New York lönar det sig att bryta mot lagen”.

I flera månader har globalistiska organisationer lobbat för att ge illegala migranter tillgång till den skattefinansierade välfärden. Bland annat har en nästan månadslång hungerstrejk iscensatts. Strejken avslutades efter att det generösa avtalet kommit på plats.