Tung beväpnad polis och militärer står vid vägspärrar i syriska områden. Foto: Egor Putilov

REPORTAGE: Jordanien – syriska flyktingar inte längre välkomna

Delningar

Jordanien har blivit ett tillfälligt hem för drygt 1,4 miljoner syriska flyktingar sedan 2013. Nu börjar dock den jordanska gästvänligheten att komma till sitt slut: med diverse påtryckningsmedel tvingas syrierna att återvända. De flesta syrier som Samhällsnytt har pratat om är dock mycket ovilliga att komma tillbaka till sitt hemland och hyser en djup misstro mot den syriska regeringen. Läs Samhällsnytts reportage från Jordanien – landet som tagit emot flest flyktingar i Mellanöstern.

Ett litet land som befinner sig mitt i Mellanösterns konflikthärd har länge gett skydd till miljontals flyktingar från grannländer. Den första vågen som utgjordes av palestinierna med över två miljoner personer som för närvarande är bosatta i Jordanien har för alltid förändrat landets demografi och karaktär. Spänningar med palestinierna ledde till att jordanska armén i september 1970 gick till ett väpnat angrepp mot palestinska miliser i ett kortvarigt inbördeskrig som fick namnet ”Svart september”. Palestinierna blev därmed de sista flyktingarna som fick jordanskt medborgarskap.

Den våg av flyktingar från Irak – över en miljon – som kom efter kriget 2003 fick aldrig den möjligheten. De flesta har återvänt till sitt hemland, men de som är kvar i Jordanien har endast temporära uppehållstillstånd som måste förnyas var sjätte månad – även nu, femton år efter ankomsten.

Kriget i Syrien har lett till att ytterligare över 1,4 flyktingar kommit till Jordanien sedan 2010. Formellt stängdes gränsen mot Syrien 2013 – just för att stoppa inflödet. Dock hade Jordanien ingen möjlighet att bevaka sin långa och porösa landgräns i öknen – därför fortsatte inflödet.

I samarbete med det byggde UNHCR flera stora flyktingläger nära gränsen. Det största av dem har blivit Zaatari som ligger endast två mil från gränsen. I nuläget härbärgerar lägret drygt 80 tusen syrier. Lägret är omringat av en hög betongmur med militärer och poliser som bevakar entrén. Invånarna får lämna det under dagtid men måste vara tillbaka till kvällen.

Ju närmare syriska gränsen man kommer i Jordanien desto fler vägspärrar med tungt beväpnade poliser och militärer möter man på vägen. Den militära närvaron ökar påtagligt – inte minst på grund av att gränsen mot Syrien existerar endast som en linje på kartan. Det finns inga fysiska hinder som skulle stoppa terrorister eller radikala grupper från att ta sig till det jordanska territoriet. Detta ledde bland annat till att under kriget regimen i Syrien anklagade Jordanien för att landet ger skydd till oppositionella grupper.

Under senare tid har dock avspänningen i området blivit märkbar. I måndags öppnade Jordanien och Syrier gränsövergången i Nassib – för första gången på fem år. Gränsen återtogs från oppositionella grupper i juli och den syriska regimen vill demonstrera att kriget är över.

Samhällsnytt har pratat med flera lokala invånare som bor i gränsområdet. Enligt dem besökte många av deras jordanska vänner och släktingar grannlandet – detta inte minst på grund av att priserna för bensin och livsmedel är betydligt lägre i Syrien vars valuta har drabbats av devalvering under kriget.  Syriska flyktingar som bor i och kring Zaatari är dock långt ifrån entusiastiska när de får frågan om ett eventuellt återvändande till hemlandet.

Ahmeds familj (på bilder i bildspelet – anm.) har bott i Jordanien sedan 2013 – först i ett något mindre flyktingläger i Azraq, och sedan här, i Zaatari. Familjen som består av flera grenar kommer ursprungligen från Homs och bor i tre stora tält – 7 till 11 personer i varje. Trots att de endast får matkuponger från hjälporganisationer samt en liten oregelbunden inkomst från diverse knegarjobb kan de inte tänka sig att återvända.

– Vi tror inte ett dugg på vad de säger! säger familjeöverhuvud Ahmad till oss.

Långt ifrån alla syriska flyktingar bor dock i lägren. De flesta bor i samhället – främst i städer som ligger mellan gränsen och huvudstaden Amman.

Samhällsnytt besöker staden Zarqa norr om Amman där flera kvarter i princip har blivit helt syriska sedan 2013. Området har ett dåligt rykte – vilket också syns på gatorna. Efter mörkrets inbrott skyndar bara enstaka fotgängare förbi. Infarter bevakas av poliser och militärer med bepansrade fordon och automatvapen.

Vi besöker en lokal organisation som startats av en förmögen kvinna för att hjälpa andra kvinnor – främst med flyktingbakgrund – att hitta sin plats i det jordanska samhället. Här möts de, lär sig sy, tillverka enkla souvenirer – men även för att byta nyheter och få ett socialt umgänge.

Mejada från Deraa i Syrien (utan niqab på bilden – anm.) är 45 och kom till Jordanien 2013. Hon bor med sina fyra barn och man i en trea i området som hon betalar 80 jordanska dinarer per månad för (drygt 1000 kronor). Hennes man har en hjärtsjukdom – därför får familjen 140 dinarer per månad från UNHCR. Mannen arbetar även som målare till och från vilket hjälper till att dryga ut familjens budget.

Mejada har många släktingar kvar i Deraa som hon har regelbunden kontakt med. Hon säger att enligt släktingarna har situationen blivit bättre, men hon är ändå skeptisk till att återvända:

– Det har blivit väldigt dyrt att bo i Syrien nu. Priserna är höga samtidigt som jobben är få. Om vi kommer tillbaka måste vi reparera huset som blev skadat under kriget, men byggmaterial, cement och dylikt kostar väldigt mycket.

Asma från förorten Kisway  i Damaskus, 31,  (i niqab i bildspelet – anm.) flydde till Jordanien 2014 – efter att hennes man dödats i ett fängelse. Då var gränsen redan stängd så hon med sina tre döttrar fick gå genom öknen för att nå Jordanien. Hon har ingen inkomst, trots att hon med familjen är registrerade hos UNHCR. Istället är hon beroende av det jordanska samhällets givmildhet. Det är vanligt förekommande att jordanska familjer från medelklassen hittar en flyktingfamilj och hjälper den månadsvis med en viss summa pengar eller förnödenheter. Ibland sker kontakten direkt genom vänner och släktingar, men ibland administreras den av lokala hjälporganisationer och moskéer.

Asma måste få in 100 dinarer varje månad för att betala hyran för sin lägenhet. Resten brukar komma i form av livsmedel. Även hon understryker de ekonomiska svårigheterna i Syrien. Hon tror inte heller på den amnesti som Assads regering nyligen utlyst för desertörer från syriska armén.

– De som kommer tillbaka utsätts för förhör på gränsen. Jag vet inte vad som kan hända oss om vi återvänder.

Misstron mot regimen ligger djupt – men trots detta verkar det som att en del syrier ändå ska tvingas att återvända: Jordaniens gästvänlighet börjar ta slut.  I slutet av denna månad kommer UNHCR att ta bort det månadsbidrag som hittills hjälpt Mejadas familj att överleva. Även behandlingen av hennes mans hjärtsjukdom som hittills betalats av UNHCR kommer att kosta pengar from månadsskiftet.

– Jag vet inte vad vi ska göra nu. Ett läkarbesök kommer att kosta flera hundra dinarer, säger hon.

Även tillgången till matkuponger kommer att begränsas.

– De vill att vi ska återvända till Syrien helt enkelt.

För närvarande utgörs 15% av befolkningen i Jordanien av syriska flyktingar. I de flesta fall saknar de uppehållstillstånd och all kontakt med jordanska myndigheter. Det snabba inflödet har dragit det jordanska samhällets knappa resurser till en bristningsgräns.

Ett överskott av en villig och lågbetald arbetskraft har bidragit till att lönenivåerna i landet stagnerat eller sänkts samtidigt som priserna ökat.

– Vi har fått en högre brottslighet också, berättar Mohammed, en jordanier som själv arbetar för en hjälporganisation för oss.

– Det är inte så farligt än, med undantag för några områden, men det är dåligt ändå. Vi gav dem skydd när det pågick krig i Syrien, men nu är kriget slut. Det är bäst för alla om de återvänder, säger han.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

161 KOMMENTARER

  • Libyen har 4 milj. flyktingar som står på startblocket mot Europa.
   Gymnasielinjen passar utmärkt även för analfabeter.
   Full pott för sverige.

 1. Jobbar själv ihop med en Syrier som säger att Assad nu gått ut med en amnesti för alla Syrier som vill återvända till sitt hemland, den som tidigare lämnade det militära eller begick någon annan typ av brott när de lämnade landet kommer nu att slippa straff om dem återvänder hem.
  Så vad är problemet, res hem!

 2. Själva kriget började ju pga av att herdar inte hade vatten, mat till sina djur. Unga arga män drog till städerna o revolten startade. Det är ju en ekomomisk orsak till själva kriget. Inget har väl förändras där så de lever hellre kvar även i Sverige givetvis.

 3. Som jag förstått är väl regimen sekulär?Alltså är de som är stenhårt mot regimen troligen mer eller mindre uteslutande jihadister?

  • Alla Jihadister ska stanna i Sverige med skyddad identitet och jobba på konsum, Ica eller i sin moskee och smida planer.

   När alla butiker inför självscanning får de enbart jobba i sina moskéer och smida planer med lön ifrån svenska skattebetalare.
   Özz Nujen kanske behöver fönster putsning eller liknande. Men då är det svartjobb som gäller.

   Tack så mycket.

  • Arabländer kan existera i en av tre former:
   1) Militär diktatur
   2) Religiös diktatur
   3. Kaos

   Försök hitta ett undantag i relativt modern historia (i.e. vad som skedde före zombiejuden gills inte).

 4. Ryssland och Syrien har vunnit kriget mot terroristerna. Sänd tillbaka alla som lämnat landet. AfD har undersökt landet och det är helt ok att återvända, vad än bedragarna påstår!

  • terroristerna är rädda för att råka illa ut om dom åker hem till syrien men det gäller bara dom som krigade mot ASSAD dom skall fängslas med all rätt, sen kan han lägga till dom straff som dom slapp i sverige

 5. Nu är kriget slut?

  Vad handlade kriget, eller krigen egentligen om, hur många olika krig av olika orsaker har pågått?

  Syrien kan stärkas med minst en miljon återvändare från Sverige, som kan bidra med alla resurser som de har erhållit i Sverige.

  Minns att många talade gott om Syrien, när det gick att turista i Damaskus och andra platser.

  Borde även vara nyttigt för alla PK, med dessa kontakter, för att utveckla handel, turism, och annat som stärker samhället.

  Frågan är varför man inte vill åka hem?

  Givetvis finns förståelse för fattigdom, men är det inte bättre att vara fattig hemma, än på andra platser?

 6. Det har egentligen aldrig pågått ett krig, utan det handlar snarare om att olika klaner (precis som i Somalia och alla andra ökenländer bebodda av i huvudsak muslimer) har haft olika åsikter om hur fördelning av resurser skall ske.
  Assads regim som är sekulär och som därför också besitter en högre nivå av intelligens än islamisterna som utgör opinionen är mer kapabla att tillskansa sig resurserna och därför tog opinionen till vapen eftersom de saknar kapacitet och intelligens att på ett affärsmässigt och civiliserat sätt komma över rikedomarna.

  Denna konflikt har globalistmaffian med storföretagen i spetsen passat på att utnyttja till sin fördel genom att på olika sätt uppmuntra massorna till att söka sig till rikare länder bebodda av godtrogna människor, ledda av korkade men giriga ledare. I de nya länderna utgör nu dessa obildade med seende analfabeter en fantastisk tillgång, dels som konsumenter, dels som röstboskap.

  Ett riktigt krig ser ut som vietnamkriget gjorde, där stackars vietnameser blev offer och experimentobjekt för högteknologiska vapensystem som USA sedan kunde marknadsföra för sina potentiella köpare.

  Vietnameserna försvarade sig med näbbar och klor och allt de kunde medan amerikanska ledare drev på sina unga soldater som de drivit i krig för att USA inte hade möjlighet att finna meningsfull sysselsättning för dem.
  Därmed var båda folken offer för sina ledares cynism.

  Assad kanske inte är guds snällaste lamm men under hans regim fick åtminstone de kristna och icke muslimer vara i fred.
  Slutsatsen är att 90-95% av de påstådda flyktingarna från Syrien egentligen är motståndare till Assad och därmed också islamister medan resterande fraktionen utgörs av de kristna och icke muslimska folken som nu ej kan leva i säkerhet.

  För oss här i ännu så länge lugna Sverige gäller det att sålla agnen från vetet och sörja för att vi slänger ut samtliga s.k flyktingar som inte är kristna eller icke muslimer t.ex. yazideer eller judar.

 7. I Sverige är flyktingindustri en het affärsbransch som ger skurkar vid och nära makten möjlighet tjäna grova pengar på plundring av allmänna tillgångar under täckmantel ”humanismen”.

  I Jordanien och många andra länder däremot belastar flyktingströmmar alla samhällsskikt, därför motstånd.

 8. Vad ska Syrianerna göra i Syrien? Hämta alla till Svedala! Och va faan gör 2 miljoner Statslösa ’flyktingar’ i Jordanien? Hittar dom inte till Sverige på kartan?

  Kan dom förresten ansöka om Ica-kort på plats? Swish måste utvecklas så att det funkar i alla arabländer.

 9. Om man tittar på bilderna ser man riktiga flyktingar. I Sverige har vi Svisch migranter som sitter med dyra telefoner och märkes kläder . Och Centern har sett till att vi får försörja dom i 4 år till.

 10. 1,4 miljoner flyktingar, peace of cake säger Löfvén, ta hit dom; vi sossar behöver miljoner fler röster. ICA-handlarna hoppar jämfota av förtjusning.

 11. Varje land i hela världen skall tvingas att ta hand om sin egen befolkning ingen skall tvinga andra länder att försörja andra länders folk.
  Hur svårt kan det vara att göra rätt?

  • Väldigt svårt, det här patetiska folket röstade in Sverige i EU. Inte för att ”våra” politiker är bättre, men det är åtminstone teoretiskt lättare att göra något åt dem.

 12. SVERIGE BÖR SKICKA HEM ALLA SYRIER
  Ge 3500 US dollars per person+enkel ffygbiljett hem kombinerat med förbud att återvända till Sverige. DVS FÖLJ ISRAELS EXEMPEL.
  En utomordentligt god affär för Sverige. Samma bör man göra med samtliga afghanska unga män !!!
  Det är dags att Sverige reagerar som Österrike och Italien där man starkt minskat massinvandringen.Och det räcker inte med att stänga gränserna vi måste Repatriera,Repatriera och åter REPATRIERA

 13. Kommer hända i Sverige också det har visat sig att merparten inte kan sköta sig samt ett annat problem är jobben där det finns för mycket folk i vårt land och för lite arbeta förhållanden. Just nu tar man ett liv och ger till ett annat vilket är fel. När mer parten inte har jobb kommer det hända, synd att det är så få som inte ser detta

  • Snutjävlarna kan inte ens skjuta när de väl fått upp sitt svindyra vapen.Akilov andas fortfarande.Den knivhuggande afghanen som ville mörda snuten också.Bara som en påminnelse.

   • Vet inte omständigheterna när dom tog Akilov men att det inte sköts på kniv Afghanen var nog klart bra för omgivningen eftersom det var ett av områdena med mest folk i farten i Sverige och skottlossning där skulle varit direkt farligt för oskyldiga. Ingen av dom viftade heller med ett skjutvapen.

    Men inte skulle det vara nån förlust om dom slutade andas plötsligt…

    • Med tanke på hur svenska poliser siktar så kan jag hålla med dig. Den säkraste platsen verkar vara mitt framför poliserna….men visst, skyltfönster och oskyldiga bör akta sig.

 14. ”Det är bäst för alla om de återvänder”.Aktiv mass-återvandringspolitik är det ENDA fungerande.Se och lär SD.

 15. I stora delar av Syrien är det fritt från krig så va fan väntar dom på åk hem och bygg upp erat land för helvete eller är det bättre att leva på andras skattemedel i form av bidrag! I min värld så är man parasit om man väljer att leva på andra!

 16. De vill inte atervanda till Syrien darfor att de blir ”serverade pa silverbrickor”
  i de Europeiska landerna.
  I Holland gav en arbetsgivare jobb till nio syrier, de atervande inte till jobbet
  efter en vecka. De tyckte det var for ”jobbigt”

  • Vad många inte förstår är att de vi talar om inte är flyktingar. De flesta ”flyktingar” från Syrien som vi hittar i t.ex. Sverige kom sällan från Syrien, utan de hade bott i många år (utan bidrag) i andra länder. Dessutom så är många av dem inte ens syrier, utan andra inkräktare som bara utnyttjade situationen.

   Men vad de vill finner jag synnerligen ointressant. Om jag släpper in en gäst i mitt hus så ska den lämna när JAG anser att det passar.

 17. Om nu Jordanien inte vill ha kvar dem kan de väl åka till Sverige. Varför har de ännu inte fått en inbjudan med bifogad flygbiljett?

 18. OT : Flygplans-Elin (som saboterade en startande flight i somras) åtalas vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.Hoppas hon åker in i fängelse.Så det inte skapas prejudikat att stoppa flighter efter eget godtycke.

  • Inte en chans!
   Vänstermedia och dess tillhörande rättssystem kommer gulla med Elin så hon kanske till med med går plus på det hela!

  • Hon kommer säkert få ett jättehårt straff när 7-klöverns nämndemän får bestämma. Med lite tur så blir det några av kommunisterna från Mpk, Vpk, F! och C och då…blir det som vanligt.

  • Och invånarna i respektive städer står som fåntrattar? Skrapar med foten, har mössan i näven som drängen på godset 1800-kallt? Kanske ”Nisse i Hökarängen” som går på droger och mår illa finner sig men……..liksom vanligt folk?

 19. Hycklarna rasar för att Trump vill blocka gränsen mot Mexico men de säger föga
  om gränsen i artikeln….
  Skrikvänstern har herpes i hjärnan

 20. Varför är det alltid så mycket skräp och sopor i dessa mena-länder? Kultur att bara slänga skit på marken?

  • Jag vet inte om du har besökt något av Sveriges ghetton, men t.ex. Rinkeby har massa grönt runt och i området…och ja, trots att kommunen skickar ut folk för att plocka upp efter inkräktarna så är det konsekvent skräp där. Flera olika former av skräp t.o.m., beroende på hur man ser det.

   • Somalier och araber brukar bara kasta ut sopor från höghusen, så gör de hemma.
    Minns flyktingvågen 2015, och sopberget efter den så man kunde se vart de gått, löfvens högutbildade pensionsräddare.

 21. De som har flytt Syrien och bor i läger i grannländerna kanske skulle kunna anpassa sig bättre om de la sin radikala islamism åt sidan och försökte anpassa sig till det Syriska samhället?

  • Sverige i framtiden kommer nog att liknas vid Tjernobyl, vi kommer inte ha råd men något underhåll, allt får förfalla, sorgligt.
   Men då har väl redan politikerna dragit till lyxboende i Saudiarabien eller nått gated community i Europa där bara politiker kommer in.

 22. Off topic: nu har Saudiarabien uppgett att den saknade dött i ett knytnävsslagsmål på Turkiets ambassad. Om man sett hans rondör så var det nog ambassadens sekreterare som slog till..

 23. Gott att de börjat skicka hem syrierna nu från grannländerna, kanske börjar även de i europa bli sugna på att åka hem för att kunna roffa åt sig bästa platsen för nya hus, betalda av svenska skattepengar, för de slutar väl inte tanka bidrag för att de återvänder hem.

 24. Invandrare fran hela varlden med pengar eller utan, tilldelas Svenska skattepengar och livstids forsorjning.

  Har folk som rostar inte insett hur fel detta ar?
  Tycker folk att detta ar rimligt?
  Hur kan man tro att man inte far en massa lycksokare med dessa regler och ingen granskontroll?

  Ni som.tycker denna politik ar okej!
  Oppna dorren till era hem och bjud alla pa husrum och mat som vill och kanner att de vill anvanda erat hem som deras hem.

  Fundera pa varfor allt som.du har sparat till, byggt upp och jobbar for att uppehalla for dig och din familj, nu ska vara tillgangligt for hela varldens folk. Finns det nagon logik I detta?

  Hur kan det vara sa svart att inse att det ar fel?

  • Fast skulle du vilja bo i Somalia, Syrien eller Afghanistan om du fick bidrag för att sitta hemma utan att jobba och liksom göra vad du vill på dagarna? Är det livet på en pinne? Jag fattar inte alls vad som lockar här i Sverige.

    • Idag bor de flesta svenskar i helvita områden så man behöver inte bry sig!? Här i sta´n har vi TVÅ områden där ingen svensk med pengar och självaktning väljer att bo. Där bor invandrarna! (hörde nyligen att en busslinje från ett av områdena kallades ”orientexpressen” i folkmun) Inte vill jag bo i dessa ghetton och aldrig kommer jag i min livstid tvingas till det.

   • Man måste förstå att valutans kraft har betydelse. I Sverige kan man sitta hemma som fru och göra sina sysslor och få bidrag. Det kan vara så att ens religion förbjudet kvinnan att arbeta och då blir det så att dom är hemma. Pappan jobbar eller får bidrag och man lever knapert i Sverige men ändå nöjda för man har en fin bostad, barnen går i skolan . Man kan kanske spara nån tusenlapp varje månad som man kan skicka ner till sitt hemland och där är pengarna värd 10 eller 20 gånger pengarna. Om nått år eller så då har man ljuset och BMW i hemlandet. Man kanske istället har försörjt hela släkten i hemlandet.

    Visst finns det en orsak att vandra genom hela EU och hamna i Sverige

  • Ribbenvik var snabb att utdela PUT till alla som sa att de kom ifrån Syrien, den mannen har en alldeles särkilld plats i Helvetet..

   Nå, låt alla Syrier återvända hem, återförening, komma i jobb och avsaknad av språkproblem hägrar….

 25. Dom får göra vad dom vill… Men Sverige skall inte ta emot skiten. Asylrätten måste få inskränkningar, så att MENA flyktingar inte kan söka asyl här.

 26. Snälla kom till Sverige!
  Lööf öppnar upp gränslandet mellan höger och vänster lår.
  Där har det varit obevakat länge!

 27. Verkar som SD har inflytande i Jordanien också, ja i alla länder där man inte har huvudet uppkört i rö’ven vill säga.

 28. I sverige är vi inte så petiga med vilka som får ”fly” hit Att vi får våldet på köpet ser vi som en bonus få förunnat.

 29. Då vänder dom kosan mot Sverige
  här gäller fortfarande AUTO – PUT
  som folkpartisten i renfälta ”regeringen”
  Lovade, hela Syrien!

  • Syftet med auto put är att importera slav arbetare. Därför kommer PK klicken att betrakta varje inskränkning av slav flödet som ett hot.

 30. Finns det ingen hjälporganisation som kan börja bygga bostäder. Eller FN. Där kan annars G Soros visa lite givmildhet donera pengar till dem som har förlorat sina hem istället att satsa sitt kapital att förstöra för oss.!!!

 31. Donald Trump vill inte heller ha invandring. Kan läsa på friatider att det han säger stämmer så in i helv på vad som sker i Sverige.

  • Min inställning är att invandring inte är ”fel”. Men det viktigaste är vilka grupper som invandrar och i numerärt antal. Massiv invällning av MENA är helgalet .

 32. President Trump är 100% människa, likaså Viktor Orban. Trump borde ge oss Sverigevänner resurserna och utbildningen att lösa den svenska situationen.
  May God bless America!

  • Tack Punchny,
   Har anat det innan men att det var så omfattande det förstod jag först nu.
   Den första filmen du nämner är kanske den viktigaste i år.
   Kommentera efteråt ger ett ännu klarare ljus över det som är på gång .

   • Det här borde vara det stora samtalsämnet i all media oavbrutet, men den är kontrollerad och stigmat att anklaga Israel för något är djupt rotat…

 33. Det är skandal att USA och det internationella samfundet har infört sanktioner mot Syrien som höjer matpriserna och försvårar för folk att återvända.
  I stället borde Syrien få bistånd för att hjälpa till med återuppbyggnaden.

  Länder som USA, Saudi Arabien, Quatar, Israel mfl har alla beväpnat och understött terroristerna i Syrien och använt dem som en proxyarme för att störta Assad och det som har hänt i landet är skandal och ett brott mot mänskligheten.

  Men som alla vet. Om dessa brott mot mänskligheten begås av USA så går de fria. Samma brott mot mänskligheten begås nu av Saudi Arabien i Jemen med uppbackning av USA där Saudi Arabien med sina sinande oljekällor vill stjäla Jemens olja och förinta den shiamuslimska befolkningen. Man har infört livsmedelsblokader och flera miljoner människor kan komma att svälta ihjäl

  Men detta får självklart ingen uppmärksamhet i lögnmedia eftersom de fungerar som täckmantel för de stora förövarna i världen

 34. O.T:
  Såg just nu i Expressen och Aftonbladet att PG. Gyllenhammar kallar SD föer Fascister….
  Är inte det förtal?
  Att politiker i debatter tar till övertoner hör ju till ordningen men hu sitter PGG i radio och sprider dynga

  • Multimiljonärer har sällan gamla föräldrar som misshandlas och rånas, döttrar som gruppvåldtas eller hus och bilar som bränns upp, besöker inte badhus eller bibliotek, har barnen i multikulti-klasser eller daghem, sitter 10 timmar i kö på kaotiska akutmottagningar, vara rädda för inbrott i sina hem eller håller sig hemma efter mörkrets inbrott etc. etc.

   PG och övriga borde skämmas över bristen på empati för människor som tvingas ta konsekvenserna av övriga partiers mass-import-politik.

   • PG. Gyllenhammar tillhör globalisterna. SD är anti-globalistiskt. Därav att PG. Gyllenhammar är beredd att kalla SD precis vad som helst.

    Det är den globalistiska agendan som är fascistisk.

 35. Grunden måste alltid vara att flyktingar ska återvända så fort det är säkert och ska inget ha att göra med ekonomi.

 36. Vad Putilov inte beskriver är att Jordanien har haft stora träningsläger (som har varit understödda av USA) och som har tränat terrorister som har skickats som proxysoldater till kriget i Syrien. Detta har erkänts av högt uppsatt militär i Jordanien och dokumenterats i hela mellanöstern.

  Många av flyktingfamiljerna i Jordanien har även varit familjer till terrorister.
  Så situationen är inte så enkel som Putilov tycks tro, dvs att det endast finns rena flyktingar i dessa läger.

  Om man som Putilov inte är insatt i situationen har det som man skriver litet eller inget värde eftersom man då inte har förmågan att ställa de rätta kritiska frågorna och till de rätta personerna

  • På Samnytt är det inget problem. Det är ytterst sällan någon har kritik på artiklarna. Det spelar liksom ingen roll om man vinklat, utelämnat viktig info eller beskrivet situationen på ett för enkelt sätt (som artikeln ovan) läsarna hyllar allt i alla fall.

   • Vi som från gammelmedia bytt
    till det härliga Samhällsnytt
    skulle aldrig nånsin kritisera
    för tänk om de slutade leverera?!

  • Du behöver nog inte vara orolig att Putilov inte ställer kritiska frågor eller inte hittar de rätta personerna. Putilov har med sin grävande journalistik många gånger visat att han är en riktig journalist. Men du kan majla honom om personer du läst om men som inte förekommer med namn i artikeln…

   • Vendela. Jag tycker att Putilov är en av Sveriges bästa grävande journalister, men inte ens om man ägnar sig åt att studera det internationella läget på heltid så kan man vara insatt i allt.
    Det är en allt för omfattande uppgift, och som jag sa så tvivlar jag på att Putilov är insatt i det mycket komplicerade läget i mellanöstern allra helst som medias rapportering därifrån i de allra flesta fall är falsk, men det innebär inte att han inte är en alldeles utmärkt journalist här i Sverige

    • Det Putilov vill belysa i artikeln är de stora flyktingströmmarna och hur de påverkar ett land.

     Att en reporter från Samhällsnytt överhuvudtaget tar sig till området för att göra reportage på plats är ett stort steg för den politiskt oberoende, oppositionella sajten SN.

     Detta kan ske endast med donationer från oss. Jag hoppas vi kan svälja eventuella motsättningar för att istället enas om att SN behövs för sina inkorrekta nyheter men också för sin öppna kommentarsfunktion.

     Bra journalistik kostar. Donera därför till Samhällsnytt…

     • Tack Vendela. Jag instämmer med dig.
      De flesta förstår nog inte att kvalitetsjournalistik kostar pengar och att vi alla måste ta ett gemensamt ansvar och donera för att den ska kunna finnas kvar.

  • Hej Helen,

   Jag har tillbringat mycket tid i Mellanöstern och även besökt Syrien under krigstiden. Som det har påpekats var inte de eventuella träningslägren ett ämne för detta reportage. Inte heller försökte jag att ge en heltäckande bild av Jordanien på ynka 6 tusen tecken. Ämnet var ganska snävt och det är hur just situationen med syriska flyktingar ser ut just nu i ljuset av stabiliseringen i Syrien.

   Men för att svara på din fråga – i februari 2012 besökte jag bland annat Deraa under ett pressbesök i landet. Assads polis demonstrerade då beslagtagna vapen som påstods komma från terrorister som tränats just i de träningsläger i Jordanien som du nämner. De vapnen som visats kan du se på min bild på länken https://imgprx.livejournal.net/dac1eab56eac869c45d8d3005ea7c54d21b3fad2/7Ak4AdyxCSoaaISB8GgdXDZWcmCn4HxzNwTcBXpHdaczaLCzqeI_SghBF3UtJMwN3Ww0F2O51M_F3mRWpg7RD7PaiKN4nYi87SGhnt8e29I

   Som du kan se själv är de vapnen långt ifrån nya eller avancerade. Det är tveksamt att de överhuvudtaget kan skjuta. De ser ut som vapen som beduiner i området hade traditionellt. Det vill säga syriska regimens påstående om några träningsläger i Jordanien såg knappast övertygande ut – åtminstone 2012.

 37. Svenska kyrkan uttalar sig via sina representanter om folkströmmarna till USA från Honduras och Guatemala via Mexico.

  Tyvärr har Svenska kyrkan noll trovärdighet i dylika sammanhang eftersom de ingår i det asylindustriella komplexet: De måste få komma, vi måste ta emot, de måste få stanna, snyft.

 38. Enkelt uttryckt. USA, dess banker, vapenindustri och oligarker skapar alla krig och rättfärdigar dem med hjälp av massiva lögner i media.
  (Krig och regimskiften är förmodligen den mest lönsamma industrin på planeten)

  Sverige stället sedan upp och tar på sig kostnaderna och flyktingarna och sitter med Svarte Petter.

  Svensson sitter samtidigt i TV soffan och blir matad med propaganda och är helt ovetande om vad som sker i världen.

  I sitt sinne , som är fullt av illusioner, så tror han att krig bara drabbar länder långt borta, och han kan inte i sin vildaste fantasi tänka sig att det även kan drabba Sverige

  Samma globalister som skapar krigen i mellanöstern uppmanar alltså till massimport av muslimer i Sverige .

  Den korkade och fredsskadade dum-svensken ser ingen som helst fara med det utan tuggar vidare på sina chips och inbillar sig att han är fullständigt trygg

  • Har tänkt samma tanke.
   Man kan faktiskt se var nästa krig kommer att ske med hjälp av ditskickade mussar.

   I nästa steg heter det ,,,
   ((Krig emot terrorismen. ))
   Tror att det snart är dags att dra härifrån emedans det går.

  • Du har rätt, men det är framförallt Israel som sänder den amerikanska militären på diverse uppdrag i Mellanöstern. En amerikansk soldat måste vara redo att offra sitt liv för: 1. Israel. 2. Oljebolagen, 3. Försvarsindustrin, och kanske på plats 4 eller 5, sitt land.

  • Hade soff-svensson fattat så hade SD fått 58% av rösterna..
   Men nej då, minnet är kort och det ska röstas på M och S och deras svans..

 39. Sluta bygg i Sverige. Detta lockar bara hit fler från mena.
  Bygg i Syrien istället.
  För varje bygg-krona i sverige får man ca 20 ggr mer i mena.

 40. Kan man hoppas på att de muslimska syrierna skickas hem? Då kan väl SD anföra att om de runtomkringliggande staterna börjar skicka hem dem så finns väl även skäl för Sverige att börja göra detsamma.

LÄMNA ETT SVAR