Reportrar Utan Gränser: Snabbast nedåt för pressfriheten i Europa

Delningar

Den vänsterliberala organisationen Reportrar Utan Gränser (RUG), skriver i årets upplaga av sitt ’pressfrihetsindex’ att pressfriheten i världen aldrig varit så hotad som idag. Snabbast går den negativa utvecklingen i Europa anser man.

Diktatur och krig pekas globalt ut som de främsta hoten mot pressfriheten men även i länder med fred och demokrati trycks pressfriheten tillbaka, anser RUG. Och i Europa sker detta i snabbare takt än i andra delar av världen. Länder som Malta, Tjeckien, Slovakien och Serbien har sjunkit kraftigt i placering på RUG:s pressfrihetsindex.

Även i Sverige anser många bedömare att utvecklingen går i fel riktning. Man pekar bland annat på hur statskontrollerade och regimtrogna medier och trollnätverk samarbetar med regeringen och delar av riksdagen för att stoppa granskande och regimkritisk journalistik från oberoende medieaktörer. RUG skriver i anslutning till sin rapport att ”det finns anledning till oro” också i Sverige.

LÄS MER: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av “politiskt innehåll”

Nyligen tystades det makt- och mediegranskande journalistnätverket Granskning Sverige och fick se flera års redaktionellt material och arbete utraderat, något som kritiserades av RUG. I ännu närmare närtid anordnade den svenska regeringen ett insynsskyddat möte med företrädare för regimvänlig media, i vilket man tvingade företrädare för de stora sociala medieaktörerna att delta och lova ”självsanerande” inskränkningar i tryckfriheten under hot om att annars bli föremål för lagstiftning.

Många oberoende och resurssvaga medieaktörer använder dessa plattformar för att nå ut med sin journalistik, men stoppas nu i sin verksamhet efter påtryckningar av regeringen och de etablerade mediejättarna. Detta under förevändning om att den oberoende journalistiken skulle vara ”skadlig” och olaglig, trots att inga juridiska prövningar av om så är fallet har skett.

– Det är länder med demokratiskt valda ledare som inte förstår hur demokrati fungerar. Man kan inte hota och sprida förakt mot journalister och journalistik på det vis man gör där, för det får följder i verkliga livet, säger RUG:s ordförande i Sverige, Jonathan Lundqvist i ett uttalande till Sydsvenskan.

LÄS MER: Granskning Sveriges YouTube-kanal nedsläckt

Europeiska länder har i jämförelse med världen i övrigt rankats högt beträffande pressfrihet, och pressfriheten har här setts som en hörnsten i demokratin och något det därför är angeläget att slå vakt om. Att utvecklingen nu går i motsatt riktning kan ses som en allvarlig signal, menar Jonathan Lundqvist.

– Det riskerar på sikt att leda till att vi i Europa även tappar vårt demokratiska system. Det är naturligtvis enormt oroväckande.

LÄS MER: Reportrar Utan Gränser kritisk till hetskampanj mot Granskning Sverige: “Inskränker yttrandefriheten”

Lundqvist varnar också för en utveckling där regimer och statskontrollerade traditionella medier ägnar sig åt en systematisk användning av sociala medier, där trollfabriker iscensätter påverkansoperationer. Samhällsnytt har i flera tidigare reportage avslöjat sådana nätverk i Sverige med bas i eller nära relationer till regeringen, riksdagspartier och den mediala maktsfären

– Att smyga in olika typer av ifrågasättanden gör att man börjat få inflytande på ett helt annat sätt. Det medför en utmaning som jag tror att väldigt mycket av de närmaste åren kommer handla om: Hur vi kommer till rätta med de här problemen och hur vi ska lära oss att förhålla oss till journalistik i framtiden?, förklarar Jonathan Lundqvist.

LÄS MER: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

I sina egna kommentarer till den nysläppta rapporten gör RUG emellertid också en del påståenden som nu ifrågasätts. Bland annat jämför man USA:s president Donald Trump med den kommunistiske diktatorn och massmördaren Josef Stalin.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

107 KOMMENTARER

 1. Såg debatten mellan SVT:s Jan Helin och Kvartals Jörgen Huitfeldt i gårdagens Aktuellt och blev väldigt besviken över Huitfeldts tamhet. Det var pinsamt att se hur han ansträngde sig för att uttrycka sig så politiskt korrekt som möjligt.

 2. Det verkar som om till och med ”vänsterliberala” börjar vakna och inse att det är Globalisterna och deras medlöpare som är fienderna. Inte nationalister.

 3. Man VET att det är illa ställt med pressfriheten, när till och med vänsterorienterade grupper oroas…

  Och vi som är luttrade läsare, vet hur illa ställt det är i vårt land.

 4. Löfven och Dyngsnaks- Morgan är skiträdda för samhällsnytts avslöjanden och vill inte att sådana medier ska finnas till.

 5. När marken gungar under fötterna på sjuklövern och gammelmedia och medborgare börjar bli politiskt intresserade, är det fria ordet det första man försöker rycka undan. Det har bara blivit värre och värre den senaste tiden.
  Man vill kunna fortsätta ljuga ifred och utan att bli ifrågasatta.

 6. När vänsterliberala journalister klagar på utvecklingen i Sverige har det gått väldigt långt. Den svenska journalistkåren faller på eget grepp.

 7. Där islam går in går demokrati och yttrandefrihet ut. I Sverige är det 7-partiet som har öppnat dörrarna för muslimsk massinvandring på vid gavel med 100% stöd av MSM och dess ’journalister’.

 8. Jag tror Sverige är det mest korrupta landet i Europa, samt med den sämsta tryckfriheten. Det går snabbt utför för landet. En nedåtspiral kan endast stoppas vid bottenkraschen.

 9. OT
  Sitter just nu med en förfrågan om ”otrygghet och brottslighet” från Statistiska centralbyrån. Beställaren är BRÅ som vill ha hjälp med att kartlägga dessa frågor där jag bor. Vad ska man skriva och bidra med?

 10. På dom bara, slå tillbaka, dom kan alldrig tysta folket, vi vinner varje gång! Har dom inte fattat än att spelet är slut. Bojkotta aftonbladet och expressen så gör det sig själv tillslut. När vi väl tagit Sverige tillbaka, ska dom som förrått svenska folket, vara först att radas upp och skickas åt hel..,ete!!!

 11. I en demokrati skapas det förutsättningar för ökad press och yttrandefrihet, vad har vi då när detsamma minskar i vårt land?

 12. Det är många gånger jag inte delat politikers eller massmedias åsikter. Men jag har aldrig ens tänkt tanken att förbjuda andras åsikter. Framför allt inte i Sverige som är demokratiskt (förrutom massmedia).
  Men vänstern har ett dåligt trackrecord historiskt när det gäller fria media. Enpartistater är deras våta dröm och parti eller statsstyrd media kär nattlektyr.
  Jag är uppriktigt oroad över att demokratiska fri och rättigheter sätts på undantag. Det görs gärna anspelningar på Ungern och andra Visegrad länder, men i jämförelse ser jag en stor skillnad. Där sysslar inte staten med repression mot andra medier utan har själva valt att företräda folkets intressen. Här går gärna politiker och msm hand i hand tillsammans döljer man problemen med invandringen.

 13. Hur kan Sverige vara näst bäst i världen på pressfrihet när regeringen ser till att fria medier tystas på löpande band?

  • Det är samma logik som när Löfven deklarerar att han företräder ”Världens första feministiska regering” och samtidigt aggressivt islamiserar landet. Eller när man säger att man måste avskaffa demokratin – i demokratins namn…

  • Man har en märklig definition av pressfrihet där pressfrihet endast ges ut till tidningar som har en ansvarig utgivare. En person som kan åtalas för t.ex åsiktsbrott om tidningen publicerar något regeringen inte tycker om. Detta ger en väldigt bra pressfrihet för regeringsvänliga medier medan regeringskritiska medier drabbas negativt utan att det syns i statistiken.

 14. Vad denna Jonatan sa var att explicit vissa forna öststater hade problem. I Sverige var det som vanligt frid och fröjd. Ja ni vet skitsnacket.

 15. ”Demokratiskt valda ledare som inte förstår hur demokrati fungerar.” Tyvärr, men problemet är att det är just det dom gör.

 16. Ja tänk att det här skulle hända i Sverige och tänk att Miljöpartiet fick en egen Posterboy för det hela – Peter Eriksson kommer för evigt att vara förknippad med dom krafter som vill förbjuda det fria ordet och den fria tanken.

  Och jag kan inte hålla med RUG:s ordförande i Sverige, Jonathan Lundqvist när han påstår att ”Det är länder med demokratiskt valda ledare som inte förstår hur
  demokrati fungerar”.

  Jag skulle vilja säga att det är just det man gör – och man är skiträdd för konsekvenserna av det fria ordet – därför är det som det är just nu i Europa.

 17. IQ-nivån har sjunkit kraftigt i Sverige sedan 80-talet. Jag misstänker att vi idag har blivit för dumma för att kunna leva i en demokrati. Vare sig yttrandefriheten eller mötesfriheten respekteras. Alla är ständigt kränkta osv. Sanningen är nog dessvärre att Sverige är på väg att bli en bananrepublik bland många på den här planeten.

  • Inte så underligt egentligen, hjärnan behöver tränas liksom kroppen. Begåvade barn tråkas ihjäl i skolan, övriga låter man passera igenom utan tydliga kunskapsmål och kontroller. Att eleverna ska läsa en bok per år anses tydligen vara ett i stort sett ouppnåeligt mål. Ordförrådet börjar närma sig något slags pidginspråk vilket gör att eleverna inte kan uttrycka sig, vare sig i sina tankar, tal eller i skrift.
   Skolan uppfostrar våra ungdomar till id-ter!

 18. Förr kallades media för den tredje statsmakten och dess roll var att granska elitisterna åt folket. Men efter att man började svika sitt uppdrag har gammelmedierna tappat i relevans och det är skrämmande att samtidigt se hur politikerna nu försöker tysta uppkommande medier som tagit över stafettpinnen i granskningen av makten..

  Om inte gammelmedia ser detta som ett reellt hot så kommer de hamna i kläm mellan staten och de fria medierna och få pipa hjälplöst..

 19. Om regeringsledamöter i tjänsten utövar påtryckning mot privata företag
  för att förmå dem att i praktiken inskränka yttrande- och pressfrihet i
  strid mot grundlagarna så är det troligen åtalbart. Om det finns
  regeringsbeslut bakom deras agernade så har regeringen brutit mot
  grundlagen. De privata kan givetvis gör som dom vill, men regeringen och
  enskilda regeringsledamöter får inte utöva påtryckning i syfte att
  inskränka yttrande- och pressfrihet. Tyvärr har vi ingen
  författningsdomstol i Sverige men borde ändå se vad som kan göras inom
  de juridiska ramarna. Man borde också undersöka möjligheterna att vända
  sig till EU-domstolen. Även om man inte skulle vinna blir det
  förhoppningsvis mycket publicitet om detta, vilket gör det svårt för
  regeringen och skulle kunna minska antalet röster på socialdemokraterna.

  • Mårten Schulz:
   Med jämna mellanrum dyker beskyllningen om ”ministerstyre” upp.
   Uttrycket tar sikte på situationer där ett statsråd på ett otillbörligt
   sätt lagt sig i ett enskilt förvaltningsärende. Uttrycket innebär en
   kritik. Regeringen skall inte lägga sig i enskilda ärenden;
   myndigheternas tjänstemän skall inte behöva känna sig påverkade att
   fatta något visst beslut eller vidta någon viss åtgärd enbart för att en
   politiker anser det.

 20. Vi har inte bara EN utan TVÅ islamiseringsalternativ i Sverige.Båda vill stoppa yttrandefriheten o sätta
  munkavle på svenska folket.

  Dessa alternativ är vad demokratin handlar om i Sverige !

 21. Det tydligaste exemplet tycker jag är Sverige där en journalist nyligen dödades och där regimkritiska medier ständigt motarbetas av regeringen samt mainstream medier som inte vill bli granskade och/eller inte vill ha konkurrens från nya fria medier. Sverige har det senaste året gått från demokratur till närmast fullsaklig diktatur.

  • Du tänker på 30-åringen som plötsligt dog i en ”hjärtinfarkt” och som vi inte hört om några obduktionsresultat ifrån?

 22. De jobbar ju hårt för det själva, så det går ju inte att skylla på någon annan än sig själv. Inte mycket som fungerar i det EU som svajar betydligt..

 23. Bara en tidsfråga innan Samhällsnytt, Fria Tider, Nya tider, Nyheter idag, Ledarsidorna…. m.fl. fria sajter har gjort sitt på läsfronten.

  Nyhetsmedia i Sverige som inte ställer upp på den humanitära stormaktens intentioner kommer att förbjudas.

 24. ”jämför man USA:s president Donald Trump med den kommunistiske diktatorn och massmördaren Josef Stalin”.

  Efter klarspråk om att demokratin är hotad när man tystar journalister tappade RUG fullständigt omdömet. Har Jonathan Lundqvist.varit för länge i Sverige och drabbats av värdegrundsförgiftning?

 25. Så man kallar det fredstid när horder av mena-krigare drar runt och våldtar, rånar och misshandlar lokalbefolkningen???? Jag skulle vilja kalla det småskaligt krig men jag kanske bara är naiv????

 26. Tryckpress i hemlig potatiskällare långt ute på landet och två spanare som håller vakt. Så ska man nog kunna fortsätta med alternativa nyheter.

  • Framställning av Samizdat med SVP (Svenska Värdegrundspolisen) hack i hälarna. Omskolningsläger för dem som blir gripna. Grannar, släktingar och arbetskamrater uppmanas rapportera suspekta aktiviteter.

 27. Stryp massmedia fram till en vecka efter Valdagen.

  Sedan sätter man upp ett jättebelopp i böter om massmedia försöker
  prångla ut sina falska besked på andra vägar, under den stängda perioden!

  Massor av bloggare sprider ju falsk politisk propaganda, vilket är mer än för jävligt!

  • Det kan vara sant och är säkert sant, men det finns i alla fall en möjlighet att bemöta det.

   Märk väl att en sida som Samnytt låter besökare säga vad de tycker och diskussioner kan uppstå. Kan vi finna samma generösa sätt inom socialistiska bloggar eller hemsidor? Jag skulle vilja påstå att det inte finns det.

   Men så är det med socialism. När man börjar argumentera emot den faller den som ett korthus. Klart utopiska socialister vill ha censur. Det är inget konstigt med det. Först censur. Sedan slår man ihjäl de som har fel åsikter.

 28. Med censur kommer allt flera hemliga sajter och genom dessa sajter blir det mera radikala och farliga grupper som uppstår. Censur ger näring till de som ogilllar politiskt förtryck. Det är bättre att ha en ocensurerad massmedia, där alla kan vädra sina åsikter, hur idiotiska de än kan tyckas vara I vissa personers ögon. Lägg munkavle på en person som kanske lever med mycket hat inombords och följden kan bli direkt livsfarlig. Finns det en ventil som I massmedia, kan personen ventilera sina åsikter och med detta få utlopp av sina känslor på ett tryggt sätt. Censur går emot allt som värderas högst I en demokrati.

  • På det viset arabvärldens diktatorer fick igång den radikala islamismen eftersom det var den enda möjliga oppositionen. Demokrater och vanlig politisk opposition var mycket lättare att bli kvitt

  • Det kan vara bättre att människor får ventilera sina frustrationer i ett kommentarsfällt hur illa de än låter än att människor samlar på sig aggressioner som sedan spricker bland folk och drabbar någon oskyldig.

 29. Det sades att Sverige är ett ”vitt” land utan något hindrande av yttrande- och pressfrihet. Det gäller dock enbart MSM och inte alternativa media eller privatpersoner som ofta drabbas av hat- och hetslagstiftningen som enbart är till för att inskränka yttrandefriheten för vanligt folk.

 30. Reportrar utan gränser anser att Sverige är det näst bästa landet i världen för reportrar. Vad menar de? Ett land som bara den senaste veckan försöker stoppa vissa media som är motståndare till den rådande regeringen. Är de så indoktrinerade av Bonnierfamiljen som stor arbetsgivare att de likt marionetter sprattlar när arbetsgivaren drar i trådarna? Bara här uppe i Norden finns en hel hand full av länder som är mera fria i opinionsbildning. Gör om och gör rätt!

 31. Att yttrandefriheten och demokratin är satt ur spel i Sverige förstår väl alla med minst normalbegåvning. Det är bara okunniga och förståndshandikappade som inte förstår att pk mediernas journalister och 7-klöverns politiker genom sitt hat och sin fanatism utgör ett akut hot mot vår rätt att säga och skriva våra åsikter. Demokratin är akut hotad av 7-klöverns störda och maktgalna politiker. Endast SD kan och vill rädda oss, vår välfärd och framtid. Så rösta på SD. Jag kommer att rösta på SD. 100 procent säkert.
  /CC

 32. Jag visste att regeringen inte förstod internet och sociala media, men att de nu tappat förståelsen för demokrati också? Jag borde vara orolig om jag inte visste att detta bara kommer att komma tillbaka och bita dem i arslet

  • Förståelse för demokrati? Regeringen förstår mycket väl att vad demokrati är för något, vilket betyder att puckon som dem kan komma till makten.

   När Venezuela var en diktatur var landet ett av de mest framgångsrika i världen. När de införde demokrati 1958, då började förfallet.

   Jag vill inte direkt försvara diktatur, men när man låter folket välja korkade människor att styra över dem, då kan det bara gå åt skogen.

   I Sverige är det så förfinat att de korkade ledarna har fixat så att folket eller väljarna får en korkad utbildning så att de fortsätter välja korkade ledare.

 33. Vi måste hjälpas åt att rädda yttrandefriheten och ge sanningen en chans att komma ut till svenskarna, så låt oss ge mer till Samhällsnytt varje månad, helst redan idag. Samhällsnytt får inte stängas eller vingklippas, sajten och dess journalistik behövs mer än någonsin!

  • Jag håller med men tillhör fattigpensionärerna. Jag får efter ett välavlönat liv 11.000 kronor efter skatt. När omkostnader är avdragna och månadens blodpudding inköpt så har jag pengar till sytråd så jag kan lappa och laga mina trasor till kläder.
   Har dock funderat att stödja några sidor med någon krona per dag. Det vore intressant att veta hur många följare som finns per sida för att se vad den ekonomiska kraften skulle kunna vara om man bidrog med en försumbar slant per månad.
   Saknar tyvärr politiker pension och fallskärm, men alla ska vi vara lika mycket värda! Vilket skitsnack… 👎💸

   • Samhällsnytt är nog den viktigaste om man står för en sverigevänlig nationalism som är fri från antisemitism och ryssvänlighet. Om du inte har råd med mycket, ge lite. En tjuga i månaden är gott nog. Om alla sverigevänner gav så mycket skulle redaktionen få in 40 miljoner per månad och kunna göra mer än många av de stora drakarna. Jag ger mer än en tjuga, men ärligt talat är det bättre med många smågivare än få stora.

 34. Positionerna är nu intagna av socialisttroll och PK-patrask, det har tagit några decennium, men nu kan man som dom värsta diktaturerna bestämma vad vi får tänka och tycka. Nästa steg är det kontantlösa samhället, där är vi om några år, då är kontrollen total över medborgarna, då kan det styrande patrasket slå sönder hela ditt liv med en knapptryckning, kraftiga böter för fel tanke och yttrande genomförs på ditt konto omedelbart, du tvingas ekonomiskt att tycka ”rätt”, för ingen press eller opposition finns längre kvar som kan skydda meborgaren. Storebror har snart den totala makten över våra liv.
  Orwells 1984 bankar nu på vår dörr !

 35. I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.” — citat från Vilhelm Moberg (1965)”

  Länder som exempelvis kan klassas som demokraturer är bland andra flera västerländska demokratier, till exempel Sverige, Tyskland och Ryssland…”

 36. SE&HÖR censurerar fan inte! Detta jävla trams kommer dom ansvariga förr eller senare att äta upp! Fan en daggmask har mer intelligens!

 37. RUG är inget annat än en en representant för extremister som bäst borde jämföras med IS, trots att man inte använder handeldvapen. Liksom nazisterna 1933 vill man stoppa all yttrandefrihet utom sin egen, yttrandefriheten skall vara exklusiv för journalister och mediehusen som styrs av de politiska makthavarna och ägarna. Vi måste förhindra att journalisterna skapar ett yttrandefrihetsmonopol och kartell i Sverige och blir en mellanhand som styr och kontrollerar det fria ordet. Andra kritiserade länder har aktivt stöttat utvecklingen av alternativa media, alla ska har rätt att uttrycka sin åsikt anonymt enligt lagen. Att spåra, förtala och förfölja individer är kriminellt, och så förhindrar man förföljelser eller övervakning av journalister, lex Benny Fredrikssons. Som i fallet ”Ifrågasätt”, där allt censureras och kontrolleras av media kartellen. ”Säg inget journalister eller MSM inte gillar, du kan bli uthängd och trakasserad. Vi vet var du bor.” Media och journalister har i alltfler länder fråntagits den rätt dom vill ta sig i Sverige att vara ett filter och yttrandefrihets monopol. Yttrandefriheten tillåts inte att kontrolleras av en liten elit av journalister, den tillhör gemene man. Därför avskaffar man en otyglad, oreglerad, ogranskad ”pressfrihet” som finns i Sverige. Då kan gemene man säga sin mening, utan att riskera ”uthängning”, förföljelse och trakasserier av journalister.

 38. Bananrepubliken är styrd av fascister-kommunister som tillhör samma klan som ligger bakom dom flesta krig i världen. Troligen, dom enda som kan stoppa cirkusen är Trump och Putin.

  • Vi kan ju alltid hoppas, men cirkusen kommer nog inte att stoppas oavsett vilka som styr stormakterna. Allt är planerat sedan mycket lång tid tillbaka och inte mycket att göra, förutom revolution!

 39. Socialdemokraterna har regerat Sverige under många många decennier med hjälp det svenska kommunistpartiet.

  Det har naturligtvis satt sina spår i S ideologi som lutar mer och mer betänkligt åt kommunisthållet.

  Att då S går i bräschen för presscensur i Sverige som nu skett kommer väl knappast som någon överraskning.

  S, samma parti som yvigt protesterar emot censur i olika diktaturer i världen vidtar samma åtgärder här hemma.

  Fast här heter det ”I god demokratisk ordning”.

  Med den attityden kan man på samma sätt återinföra slaveriet i Sverige.

  S och Mp vidtager denna censuråtgärd av ett enda skäl.

  Deras totala rädsla för Sverige-Demokraternas framgångar hos befolkningen och ingen diktatorisk åtgärd kommer man att tveka att genomföra för att förhindra att SDs politik når ut till svenska folket.

  Därav uttrycket att ”skadligt innehåll” skall censureras i medierna.

  Det betyder i praktiken att all information som kan anses vara skadlig för S och Mps valresultat skall bort ur alla medier.

  Som synes marscherar kommunisterna än i S och numera även Mp.

  Sjöstedt och hans kommunister måste smälla champagnekorkar så det ekar.

  • ”…S ideologi som lutar mer och mer betänkligt åt kommunisthållet.”

   Socialdemokraterna har alltid och vill fortfarande ta över allt privat ägande i Sverige. De har bara insett att det inte kommer att lyckas så bra via en revolution utan tar detta i små och långsamma steg.

  • Det svenska kommunistpartiet fick också ekonomiskt bistånd från Sovjet, Jonas Sjöstedt gick med i partiet när det fortfarane hette Komunisterna och inget annat.

 40. Det blir sämre och sämre i Sverige och den dåligt fungerande ”tredje statsmakten” är en starkt bidragande orsak. Den allt mer trasiga samhällsväven gör sig påmind i stort som i smått. Man märker det särskilt väl efter en utlandsvistelse när man ser kontrasterna. Kom just hem från ett land som brukade vara kaosartat på den tiden Sverige var välordnat. Nu är tiggeri och våld mer utbrett här än där. Problemen märker man redan på flygplatsen på väg hem. En kvinna från Mellanöstern tränger sig in i kön bredvid oss med hjälp av en skenmanöver. Väl inövat beteende som naturligtvis fungerar bra i relationen med svenskar som väntar på sin tur. Väl i Sverige fortsätter det negativa välkomnandet hem med en rätt farlig situation när en stor BMW kommer i en vansinnesfärd på E4:an. Jag tror de flesta har varit med om liknande situationer på senare år och vet var förarna brukar komma från. Närmare hemmet kommer en annan BMW korsande hit och dit mellan filerna. Jag kom på mig själv med att hoppas på att föraren skulle vara etisk svensk bara för att slippa få ”mina fördomar bekräftade”. Tyvärr blev de bekräftade igen, vilket gör att man snart inte längre kan tala om fördomar. Känns som ”borta bra men hemma bäst” inte längre gäller.

LÄMNA ETT SVAR