I ett val som historiskt har korrelerat med presidentvalet och mellanårsvalet till kongressen vann republikanen Glenn Youngkin över sin demokratiske utmanare Terry McAuliffe.

I presidentvalet vann Joe Biden med bred marginal i delstaten och Republikanerna har inte haft några framgångar i Virginia på tolv år. Nattens resultat utgör ett allvarligt bakslag för Demokraterna.

Youngkin har haft stöd av före detta president Donald Trump och dennes anhängare. Valet har handlat om familjer som vill ha större inflytande över barnens skolgång och om skolorna håller på att förvandlas till ideologiska plantskolor, men även kulturkriget och frågor som så kallad kritisk rasteori. Youngkin vill bannlysa teorin i all utbildning.

En annan valfråga har varit transpersoners rättigheter och en mans dotter som blivit våldtagen av en pojke i kjol på en skoltoalett. Gärningsmannen dömdes sedermera för brottet och skolan anklagas för att i politiskt syfte ha mörkat händelsen. Fallet har också lett till en debatt om faran med könsneutrala skoltoaletter.