uncle-restaurang-feature

Foto: Kalmars livsmedelsinspektörer/Tiktok

Inrikes

Restaurang i Kalmar tvångsstängs – lagade mat på golvet

Publicerad 7/27/2023
Annons

Uncle Restaurang i centrala Kalmar stängdes under onsdagen efter att en livsmedelsinspektion avslöjat omfattande matsnusk. Bland annat matlagning på golvet och personal som inte tvättar händerna.
– På senare tid har vi tyvärr behövt stänga fler restauranger än vanligt, säger livsmedelsinspektören Adam Jönsson till Samnytt.

Restaurangen drivs av syrier som kommit till Sverige under migrantkrisen. Under tisdagen genomförs en oanmäld inspektion av tre kommunala livsmedelsinspektörer.

SE ÄVEN: Exklusiva bilderna: Se matsnusket i halalbutiken

Kommunen har dessförinnan fått in klagomål om restaurangen. Personer uppges sova i restaurangen, det ligger sopor och avfall utanför den och boende i fastigheten berättar att det kommer upp olja och matrester ur avloppet i deras duschar.

Stinkande fisk

Det livsmedelsinspektörerna möts av är en smärre chock med en lång rad avvikelser från livsmedelslagen.

Kyckling och kött som inspektörerna hittar saknar spårbarhet, vilket gör att det är omöjligt att veta var de kommer ifrån och hur gamla de är. I en container påträffas fisk som har en ”stark lukt”.

En del av lismedelshanteringen sker i källaren, där lådor med mjöl och andra livsmedel står helt öppna, tillsammans med andra prylar. Källarlokalen saknar möjlighet till handtvätt. I nedfryst bröd hittas en död skalbagge.

Foto: Livsmedelsinspektörerna
Foto: Livsmedelsinspektörerna

Lagar mat på golvet

I köket har en spishäll ställts ned på golvet. På den står en gryta med soppa och puttrar.

LÄS MER: Omfattande matfusk i Malmö – halal-butikens mat gick ut 2011

”Detta bedöms olämpligt. Risk för kontaminering”, skriver livsmedelsinspektörerna i en rapport som Samnytt tagit del av.

Det är överlag väldigt smutsigt överallt i restaurangen, och inspektörerna noterar att personalen inte tvättar händerna innan de hanterar livsmedel. Ibland tar de i livsmedel direkt efter att de hanterat sopor, utan att tvätta händerna mellan.

Foto: Livsmedelsinspektörerna

Stänger fler restauranger

Under onsdagen, dagen efter inspektionen, fattades beslut om att ”omedelbart” stänga Uncle Restaurang. Restaurangen får inte öppna igen förrän en lång rad åtgärder vidtagits. Bland annat en grundlig rengöring av ”golv, väggar, toalett, ytor på arbetsbänkar och ytor på utrustning”.

Dessutom måste personalen utbildas i personlig hygien och lära sig att det är viktigt att tvätta händerna.

Adam Jönsson var en av de tre livsmedelsinspektörer som deltog i tisdagens inspektion.

– På senare tid har vi tyvärr behövt stänga fler restauranger än vanligt. Annars sker det med jämna mellanrum, säger han till Samnytt.

Men hur ofta är jämna mellanrum och hur många är fler än vanligt?

– I år har vi stängt flera verksamheter. Det har varit fler än vanligt. Jag har tyvärr inte statistik på hur många stängningar som skett tidigare.

SE ÄVEN: VIDEO: Här kryper larverna i halalbutikens köttdisk

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons