kött-färs-mat-affär-livsmedel-ryggsäck-tjuv-hoodie-butik

Väsk, CC BY-SA 3.0 / Pixabay

Inrikes

Restaurangers kvitton kontrolleras efter våg av köttstölder

Publicerad 9/4/2023
Annons

Varje år stjäls varor för uppskattningsvis 4,5 miljarder kronor i dagligvaruhandeln och den den mest stöldbegärliga varan är kött. Detta har fått kommuner att införa kontroller av restaurangernas kvitton med sanktioner om dessa saknas. Det råder konsensus om att majoriteten av stölderna är kopplade till den organiserade brottsligheten.

Kött har blivit en hett eftertraktad vara på den svarta marknaden och hur mycket som verkligen stjäls är svårt att veta då långt ifrån alla stölder polisanmäls. Enligt Viktor Schmidt, presschef på Svensk handel, är det dessutom ett problem som ökat i omfattning.

LÄS ÄVEN: Kräsna köttjuvar i Karlskrona – stjäl endast nötkött, ratar fläsk

Situationen har fått vissa butiker att låsa in nötköttet så att kunder måste fråga personalen specifikt om vad man vill ha för att kunna köpa.

Kontroll av restaurangers kvitton, för att säkerställa att man verkligen har köpt in köttet, har använts i Stockholms län. Där har restauranger som inte kunnat uppvisa kvitton fått förbud att servera kött.

Svart marknad

Nu är det i Södertälje kommunen inför samma slags kontroller.

– Det finns en svart marknad där man säljer kött vidare, säger Lars Greger (MP), ordförande i miljönämnden, till statstelevisionen.

Hittills i år har 15 förelägganden eller förbud utfärdats i Södertälje.

Enligt Greger är man i Södertälje vana vid att tillsammans med andra myndigheter jobba med problem kopplade till kriminalitet och brottslighet.

Privat bruk

I Botkyrka har man på restauranger uppmärksammat kött som är omärkt eller ligger i en plastpåse och då man frågat var köttet kommer ifrån ges svaret att det inte hör till restaurangen utan är för privat bruk – ett förfarande som är effektivt då det försvårar kontrollerna.

På polisen är man överens med kommuner, handlarna och aktörer inom livsmedelsbranschen om att köttstölderna till största delen är kopplade till den organiserade brottsligheten där kriminella gäng genomför stölderna för att sälja vidare.

– Vi har gått från att tänka på det här som enskilda händelser till att att det faktiskt är en systematik där slutkunden göder den organiserade brottsligheten, säger John Forsberg på NOA, polisens nationella operativa avdelning.

LÄS ÄVEN: Stölder tvingar butik låsa in köttet efter kl 18

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons