Hollywood-miljonären Richard Gere har bordat ett fartyg, i Medelhavet, lastat med ekonomiska migranter och uppmuntrar nu till illegal migration till Europa.

Jippot arrangerades av organisationen Proactiva Open Arms, som redan 2016 anklagades för att delta i människohandel, genom att plocka upp migranter från förutbestämda platser nära den afrikanska kusten och transportera dem till Italien, Malta och Spanien. Förfarandet strider mot den internationella sjöfartslagen som säger att människor som räddas ska transporteras till närmaste hamn.

En video publicerades i samband med Geres besök på båten, där han syns bära förnödenheter och posera med migranterna, som han hävdar kommer från ”all over Africa”. Enligt Reuters rör det sig om libyer.

Gere har länge gjort en stor sak av sin hängivenhet till buddhism och sin lärare Dalai Lama, som även skrivit förordet till Geres bok ”Pilgrim”. Nu verkar Gere dock ha övergivit Dalai Lama, som under sitt besök i mångkulturella Malmö i september förra året proklamerade att: ”Europa tillhör européerna”.

Reaktionerna på Geres upptåg har inte låtit vänta på sig. Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, kallar det en ”provokation” och ber Gere ”ta med migranterna till Hollywood på sin privatjet”.

Gere har på Twitter lagt ut hashtagen #Richardgerein5words, som nu verkar städas från arga kommentarer.

Andra kommentarer till videon på Twitter driver med skådespelarens rikedom och ifrågasätter varför afrikanerna prompt måste till Europa. Här är ett axplock: