jomshof-header

Richard Jomshof. Foto: Arkivbild

Inrikes

Richard Jomshof (SD): ”Sverige är det svenska folkets land”

Publicerad 7/14/2021
Annons

”Sverige är det svenska folkets land”. Så skriver sig riksdagsledamoten Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, i inlägg på Twitter. Inlägget har fått stor uppmärksamhet och väcker starka reaktioner.

Om man vill få vänsterblivna människor att gå bananas räcker det att påstå självklarheter som att:
1. Det finns ett svenskt folk.
2. Sverige är det svenska folkets land.
3. Det svenska folket är Sveriges ursprungsbefolkning/urbefolkning.

Så skrev Richard Jomshof i ett Twitterinlägg vid lunchtid idag. Och ”vänsterblivna” eller ej, inlägget väcker reaktioner och det är många som ”går bananas”.

Faksimil

”Den uttalade fascismen”

En av dem som reagerat på Jomshofs tweet är författaren och juristen Joakim Zander, som tidigare jobbat på bland annat EU-parlamentet i Bryssel.

”Varje gång Moderaterna flyttar sig närmre SD flyttar sig SD närmre den uttalade fascismen. Var det någon som sa von Papen?” twittrar han.

Zander är långt ifrån ensam om att anklaga Jomshof för fascism.

Faksimil

En annan som tycker till är journalisten Evin Rubar, känd från inte minst Sveriges television.

”Det kan ju vara så att @RichardJomshof inte vet att det etniskt svenska folket inte är Sveriges ursprungsbefolkning”, påstår hon.

Istället menar hon att svenskarna i själva verket är invandrare, inte landets ursprungsbefolkning. En spridd uppfattning bland vissa i Sverige.

Fakimil

SD vill ”omdefiniera vad som är folk”

En tredje person som tycker till om Jomhofs tweet är mark Klamberg, professor i internationell rätt på Stockholms universitet. Klamberg är en profilerad vänsterliberal och uttalad SD-motståndare, och har så varit i många år.

”Sd söker omdefiniera vad som är folk, minoritet & ursprungsbefolkning på sätt som avviker såväl från ordens gängse innebörd & användning som hur de definieras juridiskt (folkrättsligt). Nedan genom att åberopa inledning till NEs artikel när man bör lösa hela artikeln”, twittrar han.

När Samnytt ringer upp Klamberg vill han emellertid inte svara på våra frågor.

– Det blir en massa efterarbete om jag ställer upp på den här intervjun, och jag är inte riktigt sugen på det, säger han.

Du vill inte svara på om det var något av det Jomshof skrev som var fel i sak?

– Det framgår av min tweet, så jag har inte mycket mer att säga än så.

Klamberg konstaterar i en uppföljande tweet att begreppet ”svenskar” används både för att syfta på svenska medborgare och på ”de som bott här i generationer”.

Jomshof: ”Löjligt påhopp”

Richard Jomshof säger till Samnytt att han inte förvånas av reaktionerna.

– Jag är i och för sig inte förvånad att många väljer att misstolka det jag skriver, det är regel snarare än undantag. Det som förvånar är däremot den totala okunskapen, att så många inte verkar känna till att det svenska folket är Sveriges ursprungsbefolkning, säger han.

– Vissa vill också få det till att jag till exempel på grund av det inte skulle erkänna det samiska folkets minoritetsstatus. Det är dock ett löjligt påstående. Jag och SD erkänner naturligtvis våra fem nationella minoriteter samt att samerna är ett ursprungsfolk, i varje fall i de norra delarna av Sverige.

Vad säger du till dem som anklagar dig för fascism?

– Det är ett löjligt påhopp. Jag tycker att de ska läsa på vad fascism är för något.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
553Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons