Fallenkvist

Rebecka Fallenkvist tas ur tjänst. Faksimil Instagram / Youtube

Inrikes

Riks-profilen tas ur tjänst efter Anne Frank-inlägg

Publicerad 10/15/2022
Annons

Rebecka Fallenkvist, som gjort sig känd som en frispråkig programledare för SD:s Youtube-kanal Riks har hamnat i blåsväder på grund av ett inlägg på Instagram. Fallenkvist är nyinvald för SD i region Stockholm men entledigas nu tills vidare innan hon ens hunnit tillträda.

Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman, i ett mejl till Aftonbladet.

Droppen som fick bägaren att rinna över var Fallenkvists inlägg på Instagram där hon kommenterar de första 50 sidorna i boken Anne Franks dagbok med orden ”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”.

Inlägget möttes av kraftig kritik och togs därefter ner, då var dock skadan redan skedd. Judiska Centralrådet gick ut med krav om att SD:s partiledning gör ett ”ett klart, tydligt och omedelbart avståndstagande”, skriver Aftonbladet.

I sociala medier går åsikterna isär om Fallenkvists inlägg. Somliga konstaterar att boken delvis innehåller erotiska fantasier medan andra menar att det är oanständigt att lägga fokus på denna del av innehållet, då det anses trivialisera judarnas lidande under Förintelsen.

Om boken

Anne Franks dagbok är en sammanställning av dagboksanteckningar som den nederländska judiska tonårsflickan skrev när hon tillsammans med sin familj i Amsterdam 1942 till 1944 gömde sig undan de ockuperande tyska nazisterna. Familjen förråddes av angivare och Anne fördes till koncentrationsläger där hon avled i tyfus.

Den enda i familjen som överlevde var fadern Otto som två år efter kriget lät publicera dotterns dagboksanteckningar i urval. Boken fick stor uppmärksamhet och har översatts till fler än 60 språk. Den har även dramatiserats och filmatiserats.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons