Nato förklarar krig mot Ryssland om Ryssland använder kärnvapen i Ukraina, eller om ett ukrainskt kärnkraftverk förstörs så att radioaktivt material läcker ut. Det vill åtminstone de båda amerikanska senatorerna Lindsey Graham och Richard Blumenthal.
– Rysslands militär kommer förstöras. Den kommer utplånas, deklarerar Blumenthal.

De båda senatorerna Lindsey Graham, som är republikan, och Richard Blumenthal, som är demokrat, har tidigare varit med och författat ett flertal partiöverskridande Rysslandsfientliga så kallade resolutioner som den amerikanska senaten antagit.

Förra sommaren röstades en resolution igenom med acklamation där Ryssland pekas ut som en terrorstat. Och i vintras en annan där kriget i Ukraina beskrivs som ett folkmord.

LÄS ÄVEN: SD: Terrorklassa hela Ryssland

Nato-krig mot Ryssland

Nu vill de båda senatorerna gå ett steg längre och förklara krig mot Ryssland om Ryssland antingen använder kärnvapen i Ukraina eller om något av landets kärnkraftverk förstörs så att radioaktivitet läcker ut. En ny resolution med den innebörden behandlas nu i den amerikanska kongressen.

– Putin skulle kunna lockas att använda takiska kärnvapen, eller lika sannolikt försöka förstöra det största kärnkraftverket, säger Richard Blumenthal syftandes på kärnkraftverket i Zaporizjzja som Ryssland kontrollerar sedan mars förra året.

De båda senatorerna menar att utsläpp av radioaktivitet bör klassas som ett ryskt angrepp på Nato, eftersom radioaktivt nedfall riskerar att hamna även i militäralliansens länder. Därmed anser de att artikel 5 i Nato-fördraget ska aktiveras.

– Rysslands militär kommer förstöras. Den kommer utplånas om de använder taktiska kärnvapen eller förstör ett kärnkraftverk på ett sätt som hotar omgivande Nato-länder, varnar Blumenthal.

– Ni kan förvänta er ett omfattande svar från Nato. Ni kommer befinna er i krig mot Nato, säger Graham i ett uttalande riktat till ryska folket.

Den amerikanske presidenten Joe Biden upprepade flera gånger i mars förra året att ett krig mellan Nato och Ryssland är det samma som ett tredje världskrig, och att Nato därför inte kommer gå in med egen trupp i Ukraina.

Samtidigt har USA vid flera tillfällen under våren i år hotat Ryssland med kärnvapen. Amerikanska kärnvapenbombare, så kallade B-52:or, har med bland annat svensk hjälp flugits mot Sankt Petersburg för att hota stadens drygt fem miljoner invånare med omedelbar förintelse.

LÄS ÄVEN: Här flyger amerikanska kärnvapenbombaren över Sverige

Zelenskyj: Ryssland planerar spränga kraftverket

Kärnkraftverket i Zaporizjzja har flera gånger sedan invasionen i februari förra året beskjutits i attacker som Ukraina och västvärlden ger Ryssland skulden för. Kritiska röster ifrågasätter dock att ryssarna skulle beskjuta ett kraftverk de själva kontrollerar, och Ryssland i sin tur pekar på Ukraina.

Det är ömsesidigt bekräftat att kraftverksområdet besköts i oktober förra året när Ukraina, med amerikanskt stöd, genomförde ett misslyckat försök att återerövra det. Den brittiska tidningen The Times rapporterade om attacken i april i år.

LÄS ÄVEN: USA:s varning till Ryssland: Vi har känslig kärnteknik i Ukraina

Såväl Ukraina som Ryssland har en längre tid anklagat motparten för att planera ett attentat eller terrordåd mot Zaporizjzja-kraftverket, och efter de båda amerikanska senatorernas utspel talar nu Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ånyo om lömska ryska planer.

– Nu har vi information från vår underrättelsetjänst om att den ryska militären placerat föremål som liknar sprängämnen på taket vid flera enheter vid kärnkraftverket i Zaporizjzja. Kanske för att simulera en attack mot kraftverket. Kanske planerar de något annat scenario, säger han i en video under tisdagen.

– Oavsett vilket så ser världen, den kan inget annat än se, att de som hotar kärnkraftverket i Zaporizjzja är Ryssland och ingen annan.