På onsdagen meddelar Riksbanken att man som väntat lämnar styrräntan oförändrad på noll procent vilket man räknar med kommer ligga kvar fram till 2024.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att den svenska ekonomin stått emot den andra coronavågen förhållandevis väl och att vaccinationer kommit igång på många håll.

Man menar också att trots fortsatt osäkerhet är förutsättningarna för en uppgång i efterfrågan goda när smittspridningen och restriktionerna minskar.

För att underlätta återhämtningen och bidra till att inflationen stiger mot målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv, konstaterar man, och därför fortsätter Riksbanken att köpa tillgångar inom ramen om 700 miljarder kronor och reporäntan lämnas oförändrad på noll procent.

Vaccinationstakten avgör

”Den ekonomiska utvecklingen under 2021 kommer i hög grad att avgöras av hur snabbt och effektivt vaccinationerna dämpar pandemin”, skriver Riksbanken som räknar med att det dröjer till 2023 innan inflationen varaktigt ligger nära målet på två procent.

Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid från både finans- och penningpolitiken, spår man.

Räntan på tvååriga statsobligationer låg stabil på minus 0,34 procent medan räntan på tioåriga obligationer sjönk en punkt till plus 0,18 procent.

Minuterna efter beskedet backade kronan något mot euron men låg stabil mot dollarn.

– Det här är ännu ett besked från riksbanken till bolåntagarna om att räntan kommer att vara låg flera år framåt. Men det är viktigt att komma ihåg att det här inte är den absoluta sanningen om vad som kommer att hända, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Samtidigt finns det de som befarar en ökad inflation. Robert Boije är chefsekonom på SBAB.

25 miljarder per månad

Enligt beräkningar från Riksbanken kan en månads fördröjning av pandemin innebära en kostnad på 25 miljarder kronor, vilket motsvarar en halv försvarsbudget.

På Svenskt näringsliv oroar man sig för att Sveriges ekonomi kan halka efter om andra länder kan öppna upp sina ekonomier snabbare än oss.

– De länder som kommer till ett normalläge fortast kommer att ha en fördel och den fördelen tycker vi ska göra allt för att få i Sverige, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.