Riksbanken meddelar att man vill se en höjd skatt på boende framöver. Detta motiverar riksbankschefen med att man vill stävja invånarnas skuldsättning men även för att tvinga fram ett ”effektivt utnyttjande” av tillgängliga bostäder i Sverige.

I augusti uppmärksammade Samhällsnytt hur Stockholms Handelskammare genom gruppen ’Omstartskommisionen’ samlat en rad experter inom olika områden för att ta fram förslag på hur Sverige ekonomiskt ska ta sig igenom rådande pandemi.

LÄS ÄVEN: Fastighetsskatten kan återvända och utvidgas – ska ge staten 60 miljarder

En rapport överlämnades till regeringen där man föreslog en återinförd fastighetsskatt som i motsats till den tidigare avskaffade skatten ska utvidgas till att även innefatta bostadsrätter. Den förutspås generera uppemot 60 miljarder kronor till staten. Argumentet var att den offentliga sektorn behöver finansieras.

På onsdagen efterlyste även riksbankschefen Stefan Ingves en återinförd fastighetsskatt och talade om att ”på något sätt ska ju allting betalas någonstans någon gång”.

Riksbankschefen: ”Bättre för alla”

Ingves vill därför diskutera en ny fastighetsskatt som han menar ska minska invånarnas skuldsättning och få ut fler bostäder på marknaden. Han påstår att detta ”vore det bättre för alla”.

– Beroende av hur man gör i en teknisk mening, och mitt jobb är inte att vara skatteexpert, så vore det bättre för alla om skatterna ökar när man bor och minskar när man omsätter bostäder. Därför då skulle vi få ett mer effektivt utnyttjande av stocken bostäder som vi har i Sverige, berättar Ingves för TV4.

Kostnader på hundratusentals kronor

Villaägarnas riksförbund rasar däremot mot förslaget. Håkan Larsson är presschef hos Villaägarna och han varnar för att det kan handla om hundratusen kronor mer i skatt för vissa.

– Om man i det här läget höjer skatten med tiotusentals kronor, det kan vara uppemot hundratusen kronor i vissa områden, det är klart att det kommer få en påverkan negativt på bostadsmarknaden som skulle sprida sig vidare i det finansiella systemet, säger Larsson till TV4.

LÄS ÄVEN: Facket vill ”rädda välfärden” – genom höjd inkomstskatt och högre skatt på villor